Zwangerschap en de eerste symptomen

Hoe maak je een gezonde start tijdens de zwangerschap en zorg je daarmee dat het verloop van de zwangerschap zonder complicaties verloopt? Als je er in een vroeg stadium achter komt dat je in verwachting bent, is dat alleen maar een voordeel. De meeste vrouwen nemen voor de zekerheid een zwangerschapstest maar er zijn wel degelijk vroegere symptomen waarop je kan letten en die jou als moeder in spé helpen om op tijd een test af te nemen. 

Zwangerschap en de symptomen

De zwangerschapssymptomen die het meest voor de hand liggend zijn in de eerste weken van de zwangerschap zijn de veranderingen in de menstruatie. Zo kan je tussen de 6e dag en de 12e dag na de bevruchting licht beginnen te bloeden of er komt meer slijm en afscheiding vrij. We noemen dit ook wel innestelingbloeding en het is één van de duidelijkste en ook eerste symptomen van een zwangerschap.

Daarna zullen je maandelijkse periodes waarschijnlijk helemaal wegblijven of vertragen. Op dat moment zullen vrijwel alle vrouwen vermoeden dat ze zwanger zijn. Wel is het zo dat sommige zwangere vrouwen blijven menstrueren, zelfs tijdens de periode van de zwangerschap! Toch menstrueren zij op een andere wijze dan normaal. Let dus niet alleen op de menstruatie als zwangerschapssymptoom. Je leest hieronder welke vroege symptomen kunnen wijzen op een zwangerschap.

Vollere borsten

De meeste vrouwen krijgen al direct in de eerste weken van de bevruchting vollere borsten. De borsten voelen ook zachter aan dan normaal.

Deze verandering merk je meestal al gedurende de eerste 2 weken na de bevruchting. Door hormonale verandering kleurt de huid rondom de tepels meestal ook donkerder. 

Ochtendmisselijkheid

Ochtendmisselijkheid of ochtendziekte is een bekende zwangerschapskwaal. Het kan een teken zijn dat je zwanger bent.

Als je zonder aanwijsbare redenen opeens in de ochtenden last hebt van misselijkheid, dan moeten alle bellen gaan rinkelen.

Misselijk worden omdat je zwanger bent komt voor na 2 tot 8 weken na de innesteling. De misselijkheid wordt veroorzaakt door een verhoogde hormoonniveau. Vrouwen kunnen echter ook veel gevoeliger worden voor (nare) geurtjes. Misselijkheid in de ochtenden is dus een veelvoorkomend symptoom bij zwangerschap!

Vermoeidheid en slaperigheid

Ben jij de laatste tijd erg slaperig? Of ben je enorm moe en weet je maar niet waar dit vandaan komt? Waarschijnlijk ben je niet overwerkt en ben je ook niet ziek. De kans is dan best groot dat je zwanger bent!

Zwangere vrouwen kunnen in de eerste weken van hun zwangerschap erg slaperig en vermoeid zijn. Er vinden namelijk allemaal hormonale veranderingen plaats in het lichaam. De bloedsuikers en de bloeddruk zijn wellicht hoger dan normaal en er wordt extra bloed door het lichaam geproduceerd. Dit kost allemaal extra energie. 

Sterke verlangens

Een ander duidelijk en vroeg signaal die kan wijzen op innesteling en zwangerschap is het plotselinge sterke verlangen naar ander eten en drinken.

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord dat zwangere vrouwen opeens rare etensgewoonten krijgen. Dit is echt geen onzin, veel vrouwen kunnen er over meepraten.

Andersom is het ook zo dat veel vrouwen plotseling een enorme afkeer krijgen van bepaald voedsel en drinken. Zo gruwelen ze bijvoorbeeld van vet eten, vlees en drinken zoals koffie. Overigens kan een sterk verlangen naar bepaald eten en drinken of juist een afkeer van bepaalde etenswaren en dranken de hele zwangerschap aanhouden. Maar dit verschilt per vrouw.

Sommigen behouden hun normale eetpatroon terwijl weer anderen de hele zwangerschap een extreme voorliefde hebben voor bepaalde voedingsmiddelen.

Vaker plassen

Moet je vaker plassen dan normaal? Vaak en dan ook nog eens veel plassen behoort tot de zwangerschapskwaaltjes waar de meeste vrouwen last van hebben. Er zijn maar weinig vrouwen die niet vaker moeten urineren als ze zwanger zijn. Het is niet alleen een kwaaltje maar ook een van de vroegere verschijnselen van zwangerschap. Het kan al heel vroeg in de zwangerschap voorkomen.

Doordat je hormoonhuishouding verandert en er meer bloed wordt aangemaakt (verhoogd bloedvolume) moeten de nieren ook harder werken. Als gevolg daarvan wordt er meer vocht uitgescheiden. Je krijgt vaker aandrang om naar de WC te gaan. Omdat je extra vocht afscheid is het belangrijk om dit te compenseren. Drink minstens 2 liter vocht per dag en op warmere dagen iets meer. 

Rugpijn en hoofdpijn

Hoofdpijn en rugpijn kunnen al in de eerste week van de zwangerschap voorkomen. Het is met name een lage rugpijn dat kan wijzen op zwangerschap. Het is een van de eerste symptomen die in het begin van de zwangerschap kan optreden.

Ook tijdens de rest van de zwangerschapsperiode kan je een zeurende rugpijn ervaren. En omdat het hormoonniveau ook in de eerste weken van de zwangerschap stijgt, kan je last krijgen van hoofdpijn. 

Auteur: Annemiek Verbeek

Pas moeder geworden, maar Annemiek (online marketeer) voorziet je van alles wat je moet weten over baby’s. Als ervaringsdeskundige deelt ze leermomenten, tips en adviezen voor nieuwe ouders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *