Een ingeleide bevalling, wat is dat eigenlijk en hoe werkt dat?

Als alles gaat zoals het hoort te gaan zal je waarschijnlijk gaan bevallen op of rond de datum waarop je bent uitgerekend, maar van de 100 zwangere vrouwen is er maar zo’n 4 tot 5 procent die exact op de uitgerekende datum bevalt.

Een gemiddelde zwangerschap duurt zo’n 37 tot 42 weken, maar als je langer zwanger bent dan die 42 weken, kan je gynaecoloog of verloskundige ook voorstellen om je bevalling in te leiden. Dit betekent dat je bevalling dus kunstmatig opgewekt zal worden. Een verloskundige zal je dan naar het ziekenhuis doorverwijzen, waar je door een verloskundig team ingeleid zal worden.

Waarom een bevalling inleiden?


Zo’n inleiding kan door de gynaecoloog of verloskundige voorgesteld worden, omdat er bijvoorbeeld een medische reden voor is of omdat je misschien al twee weken of meer over tijd bent. Dit zal altijd in overleg met jou gaan, dus je wordt niet zomaar even ingeleid.

In overleg met je verloskundige of gynaecoloog kun je bespreken of je nog een paar dagen wil wachten en hopen dat de bevalling vanzelf op gang komt en wat het eventuele risico daarvan is. De verloskundige of gynaecoloog zal je daar dan goed in informeren en ondersteunen.

Hoe werkt een ingeleide bevalling?


Een ingeleide bevalling gebeurt sowieso in het ziekenhuis en daarbij heb je een medische indicatie. Uiteraard krijg je vooraf nog de nodige controle door een verloskundige of gynaecoloog, waarbij de conditie van jou en je kind wordt gecontroleerd en zullen je informeren over het verloop van de inleiding.

Zo’n inleiding wil niet zeggen dat je daarna direct je kind even uitpoept, maar dat kan ook best nog wel even duren, dat is per persoon verschillend. Sterker nog, op de dag dat je wordt ingeleid, zal je waarschijnlijk niet eens gaan bevallen. Als blijkt dat je baarmoedermond daar nog niet rijp voor is, kan zo’n inleiding zelfs nog enkele dagen duren.

Je baarmoedermond is nog niet rijp


Als je baarmoedermond inderdaad nog niet rijp genoeg is, kan je daar medicatie voor krijgen of je kan ervoor kiezen om een foleykatheter te nemen.

Hierbij wordt een ballon in de baarmoederhals gebracht, die vervolgens met water wordt gevuld. De druk die hierbij op de baarmoederhals komt te staan, zorgt ervoor dat je lichaam hormonen aan gaat maken die je baarmoederhals zachter maakt en voor genoeg ontsluiting zorgt. Hoe een lichaam hierop reageert is per persoon verschillend.

Ontsluiting hebben


Je vliezen kunnen gebroken worden als je een ontsluiting hebt van twee centimeter of meer. Die gebeurt vaak vanzelf, maar meestal wordt dit door de verloskundige gedaan. Zodra je vliezen eenmaal zijn gebroken, zal je over het algemeen binnen 24 uur een trotste moeder zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *