Wanneer weet je dat de baby snel gaat komen?

Je moet heel wat doorstaan om na een zwangerschap je baby te verwelkomen. Vaak heb je last van zwangerschapskwaaltjes. Ook kan je die enorme buik behoorlijk zat zijn. De laatste weken kijk je vaak uit naar de bevalling. Hoe weet je dat je snel gaat bevallen?

Indalen van de baby

In de laatste weken van de zwangerschap gaat de baby goed liggen. Het hoofdje zakt in je bekken.

Meer krampen en rugpijn

Je lichaam maakt zich klaar voor de bevalling. Spieren en gewrichten rekken op en verschuiven. Hierdoor kun je last van krampen krijgen. En pijn in de onderrug.

Lossere gewrichtsbanden

Tijdens een zwangerschap krijg je lichamelijke veranderingen. Dit geldt ook voor je gewrichtsbanden. Deze banden worden aan het eind van de zwangerschap minder stug Je bekken opent zich op een natuurlijke manier. Dit komt door het hormoon relaxine.

Diarree

Door de veranderingen in je hormoonhuishouding gaan ook de darmen anders werken. Als de bevalling eraan komt dan maakt je lichaam zichzelf leeg en heb je vaak last van diarree.

Geen extra zwangerschapsgewicht meer

Als je bijna gaat bevallen kom je niet meer aan. Het kan zelfs zijn dat je afvalt. Vlak voor de bevalling wordt neemt de hoeveelheid vruchtwater af.

Nesteldrang of extra moe

In de laatste fase van je zwangerschap slaap je meestal niet goed meer. Vaak heb je last van je buik. Je kunt niet lekker meer liggen. Of je moet steeds je bed uit om naar het toilet te gaan. Probeer dan om gedurende de dag wat slaap in te halen.

Ook kan het juist gebeuren dat je juist bruist van energie. En zelfs last van nesteldrang hebt. Je moet en zal alles perfect op orde hebben voor het grote moment.

Verweken en verstrijken baarmoedermond

De baarmoedermond bestaat uit erg stug weefsel. Je kunt pas ontsluiting krijgen als de baarmoedermond zachter wordt en het randje dunner. Dit is het verweken en verstrijken.

Verliezen van de slijmprop

De weg naar je baarmoeder wordt versperd door een slijmprop. Zo wordt de baby beschermd tegen infecties. Als je baarmoedermond weken wordt dan zal de slijmprop loslaten. Dit is één van de aanwijzingen dat je bevalling snel zal beginnen.

Lekkende borsten

Je borsten worden voor de bevalling al klaargemaakt voor de baby. Ze groeien door extra klierweefsel. In de laatste weken van de zwangerschap wordt er meestal colostrum aangemaakt door je borsten.

Voorweeën

De spieren in je baarmoeder maken zich klaar voor de bevalling. Je krijgt dan last van harde buiken. De buik raakt dan gespannen. Deze harde buiken zijn oefenweeën. Vlak voor de bevalling krijg je in plaats van harde buiken voorweeën. Voorweeën doen meer pijn en lijken erg op echte weeën.

Gebroken vliezen

In films begint een bevalling altijd met het breken van de vliezen. In de realiteit gebeurt het meestal niet dat vrouwen enorme plassen vruchtwater verliezen. Meestal verlies je maar kleine beetjes tegelijk. Bij slechts 15 procent begint de bevalling met gebroken vliezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *