Beste speelgoed voor de ontwikkeling van je kindje

De meeste ouders hebben moeite om babyspeelgoed aan te schaffen, het kan zijn dat je veel te veel koopt waardoor je baby te veel prikkels krijgt en daardoor helemaal niet meer gaat spelen.  Dat is erg jammer, want speelgoed zorgt voor de ontwikkeling van het kind. Welk speelgoed is  is nu goed voor de ontwikkeling van jouw kindje?

Knuffeldoekjes

Knuffeldoekjes zorgen voor hechting. Het is namelijk erg belangrijk dat je kind zich veilig en gehecht voelt. Natuurlijk zijn de ouders hier ook een belangrijke rol in, maar kinderen kunnen ook gehecht raken aan een knuffeldoekje of een knuffel, deze kunnen ze namelijk overal mee naartoe nemen.

Rubberen spulletjes

Voor een baby is een voorwerp of een persoon ook echt weg als het niet meer in de buurt is. Daarom vinden ze afscheid nemen vaak erg moeilijk. Een baby denk bijvoorbeeld ook als je als ouders zijnde in een andere ruimte bent, dat je echt weg bent. Dit gebeurt meestal tussen de 6 en de 12 maanden. Je kunt spelletjes doen om dit te oefenen, denk aan kiekeboe spelletjes of verstop het favoriete speeltje, doe dit onder een laken terwijl een kind dat ziet, wanneer je het laken weg haalt zal je zien dat je kind naar de vorm gaat grijpen.

Rammelaar armbandje

Wanneer je een rammelaar armbandje hebt, zit er in het armbandje een klein belletje dat geluid zou maken, wanneer jouw baby met zijn of haar armpje gaat rammelen. Hierdoor word je baby ook geprikkeld om zijn of haar handje te gebruiken. Op deze manier stimuleer je het inschatten van de afstand en de oog hand coördinatie van je baby.

Bijtring

Wanneer je baby zijn speelgoed gaat ontdekken, zul je zien dat het veel in zijn of haar mond stopt. Dit noemen ze in de ontwikkelingspsychologie, de orale fase. Baby’s ervaren dit als een leuke prikkeling en een fijne ervaring, ze ontdekken en verkennen alles met hun mond en daar is helemaal niks mis mee. Het is een normale fase die elke baby door gaat maken, wanneer je bijtspeeltjes hebt zou je baby minder behoefte hebben om alles in hun mond te stoppen. Meestal zitten er ook nog texturen op bijtspeeltjes die het voor je baby nog fijn maken.

Baby speelgoed per leeftijd

  • Nul tot 4 maanden: Binnen een paar maanden kan je baby kijken naar iets wat bewegingen maakt zorg dus voor felle kleuren en duidelijke lijnen, je baby gaat daar op een gegeven moment ook naar grijpen.
  • 4 tot 6 maanden: Deze leeftijd voor baby’s is het fijn om rammelaars, of piepjes en beestjes met een belletje erin te halen.
  • 6 tot 12 maanden: Kinderen die 6 tot 12 maanden zijn, kun je erg blij maken met grote en kleine ballen, waterspeelgoed, zachte ballen, stapel bekers, vliegtuigjes en autootjes.
  • Eén tot twee jaar: Kinderen van een tot twee spelen graag met baby telefoons, loopauto’s, poppen beren, blokken, puzzels en strand speelgoed.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.