Net bevallen, met deze tips ben je snel weer op de been

Na een zwangerschap en met de bevalling achter de rug ben je blij dat je eindelijk je baby in je armen hebt. Je lichaam heeft dan alleen nog wel tijd nodig om te herstellen van de bevalling en te ontzwangeren. In de weken en maanden na de bevalling krijg je te maken met geestelijke en lichamelijke klachten. Hoe verloopt het herstel zo snel mogelijk?

Herstel

Voor het eerste herstel na de bevalling heeft je lichaam ongeveer 8 weken de tijd nodig. Volledig herstellen duurt echter langer. Deze hersteltijd duurt zeker wel 4 maanden. Lichamelijke klachten en alle veranderingen kosten veel energie.

Hechtingen

Als je gehecht bent dan kan je daar in de eerste tijd last van hebben. Rondom de hechtingen kan de huid beurs zijn en opgezwollen. Je mag paracetamol gebruiken als je eventueel last hebt van napijnen. Tegen het zwellen kun je gebruik maken van koude kompressen. Voor de genezing is het belangrijk om op een harde ondergrond te zitten. Ga dan goed rechtop zitten met beide billen goed op de ondergrond. De hechtingen lossen vanzelf op en hoef je niet te laten verwijderen.

Goede voeding en beweging

Zorg voor gevarieerde, vezelrijke en voedzame voeding. Eet daarnaast regelmatig en beweeg voldoende. Ook genoeg drinken is belangrijk. Minimaal 2 liter per dag.

Neem je rust

Tijdens het kraambed is het goed om zoveel mogelijk je rust te nemen. Maak een goede verdeling van het kraambezoek. Neem in de eerste periode na de bevalling genoeg tijd voor jezelf. Naast tijd voor jezelf ook tijd voor je partner en de baby. Naast het nemen van rust moet je wel in beweging blijven. Zo herstelt je lichaam goed en sneller.

Medicijnen

Als je tijdens het herstel veel pijnklachten hebt dan mag je altijd paracetamol slikken. Andere medicijnen mogen alleen genomen worden in overleg met een arts of verpleegkundige.

Hygiënische verzorging

Na de bevalling kun je gewoon een douche nemen. Zolang je nog bloed verliest, kun je beter niet in bad gaan. Er mogen dan ook nog geen tampons gebruikt worden. Om infecties te voorkomen kun je jezelf na het plassen afspoelen of afvegen met een nat washandje. Probeer minimaal 6 keer per dag te plassen. Zeker voor iedere voeding van de baby. Met een volle blaas kan de baarmoeder niet goed samentrekken. Was altijd goed de handen na een bezoekje aan het toilet. Ook moet minimaal bij iedere toiletgang het maandverband verschoond worden. Enkele dagen na de bevalling komt de ontlasting weer op gang.

Vruchtbaarheid en geslachtsgemeenschap

Je kunt op ieder moment weer vruchtbaar zijn na een bevalling. Dan heb je dus ook gewoon weer een eisprong. Als het eitje dan niet bevrucht wordt, is er 2 weken later weer sprake van een menstruatie. Het is dan ook mogelijk om voor de eerste menstruatie weer zwanger te worden.

Het is verstandig om met geslachtsgemeenschap te wachten tot je niet meer vloeit en de wond of knip volledig geheeld is. Dit om infecties te voorkomen. Geslachtsgemeenschap kan nog pijnlijk zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *