Een huilbaby? Herken de symptomen

Dat baby’s huilen is nou eenmaal iets wat erbij hoort en je zal merken dat dit in de eerste weken steeds meer toeneemt en wanneer je baby zo’n week of 7 á 8 is neemt dat vanzelf weer af. Dat is in ieder geval wel de bedoeling, maar soms kan een baby zich ontwikkelen tot een huilbaby. Omdat een huilbaby een grote impact kan hebben op de ouders, hebben we in dit artikel het één en ander voor je uitgelegd.

Wanneer is het een huilbaby?


Dat je baby na de geboorte veel huilt is normaal en dat wordt in de eerste weken alleen maar erger. Dat is een vast gegeven, dus maak je niet gelijk zorgen. Als je baby een week of 6 tot 8 is zal dit huilen langzaam gaan afnemen, maar in sommige gevallen is dat niet zo. We hebben het pas over een huilbaby als je baby minsten drie dagen per week, meer dan drie uur per dag huilt gedurende een periode van minimaal 3 weken.

Hoe herken je een huilbaby?


Hier zijn verschillende symptomen voor aan te merken. Let hierbij wel op dat een huilbaby verschillende symptomen kan laten zien en dat een huilbaby zeker niet alle symptomen hoeft te hebben om een huilbaby te zijn.

Symptomen voor een huilbaby kan zijn dat je veel krijst en dit naar jouw idee veel vaker doet dan gewoon huilen. Je baby kan ook snel afgeleid zijn, waardoor je baby snel schrikt en gaat huilen. Een ander symptoom is dat je niet goed kunt herkennen wanneer je baby via huilen probeert te communiceren, zoals honger, een vieze luier of slapen.

Je baby kan ook zo goed als ontroostbaar zijn, erg overactief en bewegelijk en vaak overstuur. Je baby kan ook een harde buik hebben en een lichaam die verstijfd is en vrijwel altijd in de voorkeurshouding ligt. Je baby kan ook hoofdpijn hebben van het huilen en probeert dan met zijn hoofd tegen de zijkant van het bedje te komen om zo de hoofdpijn te verlichten.

Oorzaken van een huilbaby


De oorzaak kan nogal variëren. Als ze ouder worden verdwijnt dat meestal vanzelf en bij 90% van de huilbaby’s kan er geen oorzaak aan gekoppeld worden. Bij de overige 10% kan de oorzaak bijvoorbeeld liggen bij de stress die je baby heeft door alle prikkels van pijn, licht, geluid enzovoorts. Het is tenslotte allemaal nieuw voor je baby.

Het kan ook voorkomen wanneer de baby van de moeder wordt gescheiden, omdat het kindje bijvoorbeeld in een couveuse moet. Hierdoor kan het kindje een scheidingsangst hebben. Ook als je als ouder veel stress hebt, kan je dit overbrengen op je pasgeborene. Een moeilijke zwangerschap met eventuele complicaties zou ook een oorzaak kunnen zijn.

Maar het kan ook duiden op bijvoorbeeld een geestelijke of lichamelijke stoornis en dan zou je kunne denken aan bijvoorbeeld darmproblemen, allergie, autisme, spruw, liesbreuk, maagdarminfectie, een infectie of ontsteking, reflux, KISS-syndroom of handicap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *