Een baby heeft al haar als deze in je buik zit. Dit noemen we lanugo. Dit is het haar dat je hele baby bedekt. Na de geboorte begint het haar pas te groeien. Sommige baby’s hebben heel veel haar en sommige zijn kaal. Het zegt niks over de haren van je kind. In dit artikel beantwoorden wij de vragen over de haargroei van baby’s en hoe je de haargroei kan stimuleren.
Hormonen en haargroei bij baby’s
Zoals in de inleiding vernoemd is hebben sommige baby’s in de buik al haar. Als een baby wordt geboren met dit haar kan het tijdelijk zijn. Na ongeveer 3-4 maanden na de geboorte kan dit haar uitvallen en plaats maken voor het echte haar van je baby. Gemiddeld houden de baby’s die het hele eerste jaar kaal blijven. Dit is geen reden om je zorgen te maken. Binnen de kortste keren begint het nesthaar te vormen.
Misschien is het ook opgevallen dat je haren reageren op de verschillende hormonen in je lichaam. Je kan last hebben van haaruitval na de bevalling. Dit geld hetzelfde voor je kind. De hormonen veranderen en dit kan haaruitval veroorzaken. De hormonen zorgen en grotendeels voor dat de haargroei bij baby’s erg verschillende kan zijn.
Het echte haar van je baby groeit ongeveer na een maand of 9. De kleur van het haar kan erg verschillen per kind en ook nog veranderen tijdens het groeien. Het ligt vast in de DNA van het kind of het haar zou krullen, stijl zou zijn en welke kleur het haar zal hebben. Het kan best zo zijn dat over een tijdje het haar van je kind ineens heel anders is.
De haaruitval kan dus ontstaan door een gewone cyclus. Soms kan het wijzen op gezondheidsproblemen, maar dit is alleen in combinatie met andere veranderingen die je ziet bij je kind. In dit geval kan het geen kwaad om de huisarts of het consultatiebureau te bellen. Ze geven je de beste informatie zodat je weet of je je zorgen moet maken.
Hoe was je het haar van je baby
Het verzorgen van het haar van je baby stimuleert de haargroei. Kies niet voor gewone shampoo die je zelf ook gebruikt. Er zijn speciale soorten shampoo gemaakt voor baby’s. Deze soorten shampoo voorkomen irritatie en zijn minder belastend voor de hoofdhuid van je baby. Was het haar van je baby een tot twee keer per week. Wees erg voorzichtig sinds bij een jonge baby de fontanellen nog niet dicht zijn gegroeid. Masseer de shampoo voorzichtig in en spoel de haartjes uit met een bekertje. Zorg ervoor dat het water en de shampoo niet in het gezichtje van je baby komt.
Als je korstjes vindt op de hoofdhuid van je baby dan hoef je geen zorgen te maken. Dit noemen we berg en is bijna nooit echt een probleem en ook niet besmettelijk. De verkeerde shampoo of zeep kunnen dit veroorzaken dus let goed op welk soort product je gebruikt.