Voorbereiding zwangerschap: preconceptieadvies en praktische zaken

De allereerste weken zijn belangrijk van een zwangerschap. Net zoals het verloop overigens. Maar met name de eerste weken zijn cruciaal voor de ontwikkeling van de baby. Je kunt als aanstaande moeder nog voordat je zwanger bent veel doen om te zorgen dat de zwangerschap goed verloopt en de foetus zich straks goed kan ontwikkelen. Ik geef je wat tips!

Foliumzuur slikken voordat je zwanger bent

Belangrijk is het sowieso om te beginnen met het slikken van foliumzuur nog voordat je zwanger bent. Dit doe je dagelijks en het liefst vanaf een maand voordat je zwanger bent of zou kunnen worden. Als je eenmaal zwanger bent dan slik je door tot ongeveer de 10e week. Vrouwen die foliumzuur nemen voor en tijdens de zwangerschap die kunnen daarmee een baby met een open ruggetje voorkomen.

Laat je eventueel vaccineren

Je zult er misschien niet opgekomen zijn maar heb je er wel aan gedacht om je te laten vaccineren? Veel vrouwen zijn vroeger al ingeënt tegen ziektes zoals rode hond. Maar als dat bij jou niet het geval is geweest dan is het belangrijk om alsnog een inenting te nemen. Informeer daarvoor bij je huisarts.

Belangrijk: Laat je inenten minimaal 4 weken voordat je zwanger bent of zou kunnen worden! Net zoals inententen tegen rode hond kan jij je ook laten inenten tegen waterpokken. Ook dit doe je ruimschoots voor je zwangerschap. Je hoeft je niet te laten vaccineren tegen waterpokken als je dit als kind al hebt gehad. 

Medicijnen

Gebruik je bepaalde medicijnen? Het is dan belangrijk dat je de huisarts en/of de apotheek op de hoogste stelt van je plannen om zwanger te worden. Soms is het noodzakelijk dat je een ander soort medicijn voorgeschreven krijgt of de dosering/hoeveelheid wordt aangepast. Wel mag je paracetamol gebruiken.

Als je zwanger wilt worden en momenteel medicijnen gebruikt mag je nooit zomaar zonder toestemming van de huisarts daarmee stoppen. Ga ook zorgvuldig om met zalven of medische crèmes. Soms kan je deze dingen zonder recept bestellen. 

Bereik een gezond gewicht voordat je zwanger raakt

Op een streng dieet gaan terwijl je al zwanger bent is onverstandig. Want zwanger zijn kost je al de nodige moeiten en je moet al veel daarvoor laten. Om daarnaast ook nog eens flink te gaan lijnen is voor de meeste vrouwen teveel van het goede. Daarnaast zorgt afvallen ook voor de nodige stress en stress is niet bevorderlijk voor een goed verloop van de zwangerschap en kan nadelig zijn voor de groei van het ongeboren kind.

Pak daarom overgewicht aan ruim voordat je zwanger wordt. Je verkleint daarmee de kans op zwangerschapsdiabetes én je kan makkelijker zwanger worden.

Ben je te licht in plaats van te zwaar? Probeer ook daaraan te werken voordat je zwanger raakt. Want teveel ondergewicht kan tot vruchtbaarheidsproblemen leiden. 

Chemicaliën 

Als je zwanger wilt worden moet je ruim voor die tijd extra alert zijn op het gebruik van chemicaliën. Kijk uit met schoonmaakmiddelen (gebruik alleen schoonmaakmiddelen op natuurlijke basis!) en vermijd ook stress, ploegendiensten en lichamelijk zwaar werk. 

Direct stoppen met alcohol en roken

Drink je zo nu en dan een biertje, een wijntje of andere alcoholische drankjes? Als je graag zwanger wilt worden is dat het eerste waarmee je moet stoppen, net zoals met roken. Zelfs een piepkleine hoeveelheid alcohol kan al een zwangerschap nadelig beïnvloeden en het kan enorme schade aanrichten aan de organen van het kind. De ontwikkeling en de groei van het kind blijven bijna altijd achter wanneer de moeder in de eerste paar weken van de zwangerschap heeft gedronken of gerookt…. Een paar glazen alcohol tijdens de gehele zwangerschapsperiode kan al leiden tot FAS. Dit is het Foetaal Alcohol Syndroom bij baby’s. 

Rauw vlees

Een goede hygiëne voor en tijdens de zwangerschap is zeer belangrijk. Iedere zwangere vrouw heeft minder weerstand. Was je handen regelmatig en eet geen rauw vlees. Maak alles hygiënisch schoon wat met rauw vlees in aanraking is gekomen. Kijk ook uit voor ontlasting van huisdieren en ga nooit zonder handschoenen aan in de tuin aan het werk. Neem supplementen en voldoende groenten en fruit om je weerstand te verhogen. 

Let ook op eventuele erfelijke ziekten

Een andere manier om je goed voor te bereiden op een zwangerschap is door onderzoek te laten doen naar erfelijke ziekten. Komen er in jouw familie ziekten voor zoals het down syndroom, open ruggetjes, spierziekten of andere erfelijke ziekten? Met wat vooronderzoek kom je daar achter, en kan je eventueel voorzorgsmaatregelen nemen (bijvoorbeeld door medicamenten te slikken).

Auteur: Annemiek Verbeek

Pas moeder geworden, maar Annemiek (online marketeer) voorziet je van alles wat je moet weten over baby’s. Als ervaringsdeskundige deelt ze leermomenten, tips en adviezen voor nieuwe ouders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *