Een zwangerschap en bevalling vergt nogal wat van je bekken en bekkenbodem. Het duurt even voordat dit hersteld is. Neem hier zeker de tijd voor. Met deze tips geef je jouw lichaam de kans om te herstellen.
Waarom moet je herstellen
Het kan zo zijn dat je na je bevalling geen last hebt van je bekken en bekkenbodem. Toch is het van belang dat je het rustig aan doet. Tijdens de bevalling zijn je bekkenbodem en bekken opgerekt. Dit zal zich moeten herstellen.
Klachten na de bevalling
Omdat je bekken en bekkenbodem flink zijn opgerekt kun je klachten hebben na de bevalling. Je bekken kunnen beurs aanvoelen en het kan zijn dat je geen controle hebt over je urineverlies. Dit kan zo’n zes weken tot drie maanden duren.
Heb je na deze tijd nog last hebben van urineverlies dan is het aan te raden naar een fysiotherapeut te gaan. Een gespecialiseerde fysiotherapeut kun je oefeningen geven om te zorgen dat je bekkenbodemspieren aansterken.
Wat kun je zelf doen
Je kunt op het moment dat je zwanger bent al beginnen om je bekkenbodemspieren te trainen. Dit kan na de bevalling een hoop narigheid voorkomen. Als je weet hoe je de bekkenbodemspieren kunt ontspannen en aanspannen leer je er controle over te krijgen.
Het belangrijkste is goed te luisteren naar je lichaam. Heb je in de nacht last van je bekken dan is dit een teken dat je overdag te veel hebt gedaan. Probeer overdag wel te bewegen, maar overdrijf het niet.
De eerste dagen is het verstandig om je op bed te laten wassen. Geniet er nog even van dat je niet alles zelf hoeft te doen en neem de hulp aan. Het herstel in deze dagen is erg belangrijk.
Moet je toch uit bed om naar het toilet te gaan, maak dan kleine schuifbewegingen. Neem geen grote stappen maar kleine stapjes.
Hoe verleidelijk het ook is, til je baby de eerste dagen niet uit bed. Als je tilt zet je onbewust kracht met je bekken. Dit zijn bewegingen die je even moet vermijden.
Het is begrijpelijk dat je lekker wilt gaan douche, maar stel dit een paar dagen uit. Maak gebruik van een douche- of klapstoel op het moment dat je wilt gaan douche Geeft dit nog pijn, dan kun je beter nog even wachten en je aan de wastafel wassen of op bed laten wassen.
De eerste vier dagen is het verstandig om nog geen trap te lopen. Na een dag of vijf kun je heel voorzichtig achteruitlopend de trap af gaan. Als dit goed gaat, kun je het de dagen erop uitbreiden.
Je kijkt er waarschijnlijk naar uit. Heerlijk je baby in het badje wassen. Toch is het verstandig om dit niet meteen zelf te doen. Je houding bij het badje geeft druk op je bekken. Neem de kleine mee onder de douche. Zittend op de stoel kun je de baby wassen. Je kindje zal genieten van de warme waterstraal. Afdrogen kun je beter nog niet zelf doen.