De hik kan meestal geen kwaad voor je baby, maar het is wel even schrikken. Het hele lijfje van je baby kan schokken. Meestal heeft je baby er zelf geen last van en merkt het zelf vaak niet eens.
Hoe ontstaat de hik
Hoe een baby aan de hik komt, is niet altijd te verklaren. Het kan een aantal oorzaken hebben.
Eet of drinkt je baby te veel of te snel dan kan het gebeuren dat het middenrif geprikkeld raakt. Het middenrif van baby’s is sneller geprikkeld als van een volwassene.
Als je baby in korte tijd te veel lucht inslikt, zet zijn maag uit. Het kan zijn dat de maag hierdoor tegen het middenrif aandrukt waardoor een spiersamentrekking ontstaat. Dit is de hik.
Tijdens het voeden of na het eten ontstaat soms de hik. Drinkt je baby eerst koude melk en eet hij of zij erna warme pap dan kan er temperatuurverschil ontstaan in de maag. Dit kan de hik als gevolg hebben.
Heeft je baby reflux dan is er een grote kans dat ze op zo’n moment ook de hik krijgen. Reflux houd in dat de maaginhoud naar bovenkomt en dan gaat je baby hoesten en spugen. Dit kan verder geen kwaad en gaat gelukkig meestal vanzelf over.
Hoe voorkom je de hik bij baby’s
Je kunt het niet helemaal voorkomen dat je baby de hik krijgt, maar je kunt wel op een aantal zaken letten.
Probeer tijdens het voeden af en toe een pauze te nemen. Haal de fles even uit het mondje van je baby en zet hem of haar rechtop. Tussentijds en na het eten een boertje laten maakt de kans kleiner dat ze de hik krijgen.
Zorg bij flesvoeding dat het gaatje van de speen niet te groot, maar ook niet te klein is. Hierdoor krijgen ze niet onnodig te veel lucht binnen tijdens het drinken.
Als je wacht tot dat je baby gaat huilen voordat ze de fles krijgen heb je kans dat ze te gulzig drinken. Als ze te gulzig drinken krijgen ze lucht binnen wat de hik kan veroorzaken.
Heeft je baby gedronken houdt hem of haar dan minstens twintig minuten rechtop en beweeg niet te veel. Hierdoor voorkom je dat ze reflux krijgen en daardoor de hik.
Wat kun je doen tegen de hik
Mocht het zo zijn dat je baby toch de hik heeft dan wil je natuurlijk dat dit zo snel mogelijk stopt. Je kunt het proberen te verminderen door zachtjes op de rug te wrijven met een draaiende beweging.
Soms wil het wel eens helpen om je baby af te leiden met een stukje speelgoed of ze op een speen of vinger te laten sabbelen. Maar meestal gaat het vanzelf weer over. Vergeet niet dat het een natuurlijke reactie van het lichaam is.
Ze zeggen wel eens dat het helpt om een koud washandje op het voorhoofd van je baby te leggen. Door de schrikreactie zou het bikken stoppen, maar dit is nooit bewezen.