Hoe word je weer fit na een bevalling? Een zwangerschap is min of meer een slijtageslag voor vrouwen. De conditie gaat zienderogen achteruit en je komt aan in gewicht. Ook de bevalling zelf kost veel energie en daarvan zal je moeten herstellen. Sneller fit worden na een bevalling is mogelijk met onderstaande tips.
In ieder geval zijn goede, gezoende voeding, veel beweging in de buitenlucht én vooral veel rust belangrijk om sneller fit te worden en eventuele overtollige pondjes weer kwijt te raken. Het kan wel tot 9 maanden duren voordat je écht weer volledig de oude bent en weer op krachten bent.
Neem de tijd om te herstellen
Veel moeders nemen veel te weinig tijd om weer volledig te herstellen. Na een aantal weken pakken ze het oude leventje alweer op.
Maar na een bevalling heb je heel veel tijd nodig voordat je weer helemaal fit bent.
In de eerste paar weken kan je nog veel last hebben van duizeligheid, hoofdpijn, vermoeidheid, rugpijn en tal van andere kwaaltjes. Voordat je conditie weer helemaal terug is gaan er meestal maanden overheen.
Sommige vrouwen blijven lang last houden van vergeetachtigheid en zij kunnen maar niet aan het moeder zijn wennen. Veel problemen kunnen tot zelfs 9 maanden voortduren. Kijk dus niet raar op wanneer je na vele maanden nog steeds niet de oude bent. Dat is heel normaal. Wees geduldig want het komt uiteindelijk weer goed.
Laat die overtollige kilootjes nog even zitten
Het komt misschien wat tegenstrijdig op jou over maar direct te gaan lijnen na de bevalling is niet zozeer nodig. Je raakt nadat je bent bevallen sowieso ongeveer 4 tot 5 kilo kwijt. Je lichaam heeft ook veel vocht vastgehouden en dat verdwijnt eveneens na verloop van tijd.
Je zal echter niet snel het vet dat er extra is bijgekomen verliezen. En dat is niet erg. Begin pas zo’n 2 maanden na je bevalling te lijnen, want het vet heb je nodig om goed te kunnen herstellen en weer op krachten te komen…
Geef je borstvoeding? Dan is het niet verstandig om tijdens deze periode te gaan lijnen. Want in vetten worden schadelijke stoffen opgeslagen en deze komen vrij in het lichaam (en dus ook voor een deel in de moedermelk) als je op dieet gaat. Vrouwen die borstvoeding geven wordt juist aangeraden aan om iets meer te eten dan normaal. Je zou zelfs kunnen overwegen om voedingssupplementen te nemen waarin extra ijzer en vitamine C zitten. Zorg er ook voor dat je extra eiwitten en kalk binnenkrijgt.
Als je bent gestopt met borstvoeding geven kan je gaan lijnen. Raak geleidelijk aan gewicht kwijt. Eet vooral gezond, drink veel water en eet geen snacks of andere ongezonde producten.
Beweging
Nadat je bevallen bent is het verstandig om veel rust te nemen. De eerste weken mag je geen zware lichamelijke inspanningen doen. Een klein eindje lopen (met begeleiding) mag soms na enkele dagen pas.
Als je borstvoeding geeft is het niet verstandig om lichamelijke inspanningen te doen met de bedoeling om je oude gewicht terug te krijgen. Geef je geen borstvoeding? Dan kan je na 2 maanden oefeningen doen om weer in shape te komen. Je kunt je buikspieren trainen* en oefeningen doen om de bekkenbodemspieren te versterken. Je kunt daarmee een baarmoederverzakking en problemen met de incontinentie voorkomen.
* = Je buikspieren trainen doe je wel met beleid! Want deze spieren zijn tijdens de zwangerschap nogal opgerekt. Laat de spieren eerst krimpen alvorens je zwaardere buikspieroefeningen doet. Voor die tijd voldoet het al wanneer je zo nu en dan je buikspieren eventjes kort aanspant.
Er zijn verschillende oefeningen waarmee jij je buik na een zwangerschap weer strak kunt krijgen. Ga op je rug liggen en probeer je onderrug te krommen. Je handen houd je ten hoogte van je oren en de ellebogen wijs je naar binnen toe. Laat je armen ontspannen op de grond liggen. Je beweegt nu je rechterschouder richting de linkerknie. Je zult je elleboog dus naar binnen draaien.
Herhaal dit 10 keer en werk vervolgens deze oefening met je linkerschouder af. Een andere mogelijkheid is om te werken met een roller (een AB-roller). Het voordeel daarvan is dat je de buikspieroefeningen wat beter kunt uitvoeren. Het beste resultaat boek je wanneer je de oefening langzaam uitvoert (langzame bewegingen maar wel kort). Zorg ervoor dat je niet met je schouders de grond raakt en je buikspieren aanspant.
Veel groenten, fruit en water!
Als je zo snel mogelijk weer fit wilt worden na een bevalling dan moet je sowieso veel groenten eten. Wissel ook zoveel mogelijk af met groenten. In groenten zitten allerlei belangrijke vitaminen, mineralen en sporenelementen die jouw lichaam helpen zich te herstellen. Datzelfde geldt ook voor fruit. Vergeet ook niet om veel kraanwater te drinken. Zo kan jouw lijf de afvalstoffen beter afvoeren.
Zonlicht en buitenlucht
Zorg ervoor dat je na de bevalling lekker veel buiten bent. Ga naar buiten als de zon schijnt want dan maakt je huid vitamine D aan. Vitamine D is belangrijk voor het immuunsysteem, de spieren. En zonder deze vitamine is het veel lastiger om calcium uit onze voeding op te kunnen nemen.