Hallo kersverse moeder (in spe)! Tijdens jouw zwangerschap bereid jouw lichaam zich op allerlei manieren voor op de komst van jullie kleine wonder! En ja, dat brengt de nodige ongemakken met zich mee. Van misselijkheid tot 100 keer toiletteren en van kortademigheid tot een overgevoelige voorgevel, het hoort er allemaal bij. Waarschijnlijk heb je gemerkt dat de afgelopen periode jouw borstpartij flink is toegenomen en dat jouw boezem een cup maat, dan wel meerdere is gegroeid. Of wellicht heb je jouw kleine spruit al voor de eerste keer kunnen aanleggen, heeft hij of zij al kennis gemaakt met jouw kostbare “witte goud” en de eerste voeding genuttigd.
Moedermelk is een unieke voedingsbron voor jouw kindje, de samenstelling is namelijk precies afgestemd op de behoefte van de zuigeling en beschermd jouw kroost daardoor tegen infecties en ziektes. Wij vertellen je graag meer over borstvoeding en het kiezen van een geschikt kolfapparaat.
Inhoudsopgave
- Borstvoeding vs kunstvoeding
- Waarom een borstkolf apparaat aanschaffen?
- Waar let je op bij het kopen van een borstkolf apparaat?
- Beste borstkolf: 4 aanraders
Borstvoeding vs kunstvoeding.
Uiteraard heb je als kersverse moeder de keuze om te bepalen hoe jij je kindje wilt gaan voeden. Het belangrijkste is dat jij kiest voor de manier die het best bij je past en waar jij achter staat.
Zowel moedermelk als kunstvoeding bieden beiden hydratatie, energie en voedingstoffen. Jouw baby zal dus ongeacht welke melk je geeft groeien. Echter is er wel wezenlijk een verschil en wordt moedermelk niet voor niks aangeduid met “het witte goud”. Kort samengevat past borstvoeding zich aan naar de wisselende omstandigheden van jouw kleine hummel. Stel jouw kleine wordt ziek, dan maakt je lichaam extra witte bloedcellen en antistoffen aan die in je moedermelk terechtkomen en infecties helpen te bestrijden. Op lange termijn verkleind het geven van borstvoeding ook de kans op allergieën. Ondanks de ontwikkelingen op het gebied van kunstvoeding zijn de gezondheidsvoordelen van jouw magische productie niet te evenaren.
Waarom een borstkolf apparaat aanschaffen?
De voornaamste reden om een borstkolf apparaat aan te schaffen is puur praktisch; Je kunt simpelweg niet 24/7 bij jouw kindje zijn. Al zit je de eerste periode op een roze (of blauwe) wolk er komt een periode dat ook “het gewone leven” weer van start zal gaan. Aan de weken waarin je jouw kleintje goed hebt leren kennen komt een einde, je verlof zit er op en je mag weer aan het werk! Zo zullen er natuurlijk ook avonden zijn waarbij jij met je vriendinnen hebt afgesproken en jouw partner, familielid of oppas voor de kleine zorgt. Of wellicht volg je nog een studie, doe je een opleiding of cursus en is het niet mogelijk om het mini mensje overal mee naar toe te slepen.
Naast de praktische reden zijn er uiteraard ook andere mogelijkheden waardoor het kopen van een borstkolf een goede overweging kan zijn.
Zo ben ik zelf direct na de geboorte begonnen met kolven omdat onze kleine spruit simpelweg niet uit de borst dronk. Met een geboortegewicht van 2482 gram, ja dat is klein, was onze kleine uk niet sterk genoeg om aan te happen, de borst vacuüm te zuigen en de voeding eruit te laten stromen. Uiteraard weet je dit niet vooraf en raad ik je aan eerst een borstkolf te huren of te lenen.
De professionele borstkolf die gebruikt word in het ziekenhuis of je kunt huren (via de kraamzorg of thuiszorg) is zo krachtig dat het een perfecte start is om jouw borstvoeding op gang te krijgen.
Zelf heb ik in mijn kraamperiode gebruik mogen maken van de Medela symphony elektrische borstkolf en dit heeft voor mij perfect gewerkt. Deze units zijn echter vrij groot en daarom voor in de toekomst niet erg functioneel om in je tas te stoppen. Daarnaast moet je voor de aanschaf van zo’n professioneel apparaat je portemonnee trekken. Schrik niet, deze investering kost namelijk gemiddeld tussen de 2 tot 3 duizend euro en dat is simpelweg een behoorlijk budget! Uiteraard kan het goedkoper, wanneer jouw borstvoeding goed op gang is en zelf hebt kunnen ervaren wat jouw behoeftes zijn betreft kolven kun je rustig oriënteren op het aanschaffen van een exemplaar die bij jouw past. Natuurlijk zijn de borstkolven van de befaamde merken voor de consument een stuk aangenamer geprijsd dan de professionele uitblinkers.
Waar let je op bij het kopen van een borstkolf apparaat?
Allereerst, lees je in! Om te beginnen is het verstandig pas een borstkolf aan te schaffen wanneer je kindje is geboren en je melkproductie op gang is. Het is natuurlijk zonde om een investering te doen terwijl “de melkfabriek” nog geen productie maakt en je zelf nog niet precies jouw eigen behoeftes kent betreft afkolven.
De meeste moderne borstkolven beschikken over een ‘2 fase systeem’. Hiermee wordt in feite het drinkgedrag van jouw kindje nagebootst. Wanneer je jouw kleintje aanlegt zal hij of zij eerst snel en hard zuigen om de melk te laten stromen. Wanneer de melk vloeit zullen er grotere slokken genomen worden. Kortom de meeste borstkolven simuleren het drinken van baby’s.
Er bestaan zelf kolven die een optie hebben een 3e fase te imiteren. Dit is de zogenaamde “afkolffase” waarbij de borst bijna leeg is. Gedurende deze modus worden een aantal korte oppervlakkige zuigbewegingen nagebootst om daarna één grotere afkolfbeweging te maken.
Wellicht heb je al een klein beetje research gedaan. Al snel kom je tot de conclusie; er zijn honderden borstkolven in alle soorten en maten te koop. Belangrijk is om je af te vragen ‘waar ga ik het voor gebruiken’ en ‘wat voor borstkolf heb ik daarvoor nodig’? Zoals eerder genoemd zijn sommige exemplaren groot en meer voor thuisgebruik waarbij andere gemakkelijk in je toch al overvolle luier tas kunnen voor gebruik buiten de deur.
Stel jezelf de volgende vragen;
- Wil je met de hand aan de slag en kies je voor een handkolf of zeg je doe mij maar een elektrisch model?
- Wil je een enkele waarmee je 1 borst kan kolven of wil je een dubbele om 2 borsten tegelijk te kolven?
- Welke maat borstschild heb ik nodig?
- Ben ik afhankelijk van een stopcontact of zit er aan accu bij of de mogelijkheid batterijen te gebruiken?
- Zijn de onderdelen makkelijk schoon te maken en grondig te reinigen?
Beste borstkolf: 4 aanraders
Nu we je hopelijk een klein beetje wegwijs hebben gemaakt in de wereld van borstkolven willen we graag nog vijf exemplaren toelichten. Afhankelijk van jouw behoeftes kun je hieruit een goede keuze maken.
Medela Swing (Maxi) Flex
Medela is een van de meest bekende merken als het gaat om geven van borstvoeding. Professionals als ziekenhuizen en kraamhulp organisaties werken veelal met producten Medela. Het merk heeft namelijk veel meer te bieden dan alleen borstkolven maar bieden verschillende producten aan voor moeder en kind ter bevordering van de borstvoeding.
De Medela swing (maxi) flex is een elektrische borstkolf waarmee je comfortabel en gemakkelijk moedermelk kunt afkolven. De kolf beschikt over een 2 fase systeem waarmee het drinkgedrag van de baby wordt gesimuleerd. Je kunt deze draagbare borstkolf aanschaffen als enkele kolf; De Medela swing flex, of je kunt kiezen voor de dubbele editie; De Medela swing maxi flex. De borstschilden van de Medela flex borstkolven hebben een ovale vorm zodat je de positie kan kiezen die het beste aansluit op jouw borst. De schilden zijn uiteraard in verschillende maten te verkrijgen. Veelal worden twee verschillende maten bij jouw aankoop geleverd zodat je zelf kunt uitproberen welk formaat voor jou het meest comfortabel en efficiënts is. De Medela swing (maxi) flex werkt zowel op netstroom als op AAA-batterijen wat er voor zorgt dat je deze flexibel kunt inzetten wanneer jij dit nodig acht. Je hoeft dus niet altijd in de buurt van een stopcontact te zijn om te kunnen produceren. Tot slot zijn de onderdelen van de Medela swing flex makkelijk uit elkaar te halen en beschikken beiden kolven over een gesloten systeem waardoor het gemakkelijk is deze te onderhouden en schoon te maken.
Wil je upgrade? Sinds kort heeft Medela een nieuw exemplaar op de markt gebracht. De Medela freestyle flex. Deze variant beschikt over dezelfde eigenschappen als De Medela swing maar heeft een ingebouwde oplaadbare accu en adapter met USB-kabel. Zo kun je kolven en opladen waar en wanneer je wilt. Daarnaast kan deze freestyle flex gekoppeld worden aan de gratis MyMedela app en jouw kolfgegevens automatisch registeren en opslaan.
Philips Avent SCF395/11 & SCF334/31
Ook erg populair op het gebied van verzorging voor moeder en kind zijn de producten van Philips Avent. Zo beweert Philips Avent dat er geen handleiding voor het ouderschap is maar wel ter ondersteuning; “Samen met onze babyproducten zijn we er om jou en je baby door deze bijzondere eerste fase te helpen.” Met deze insteek zijn beiden borstkolf edities ook ontworpen. Ook bij deze borstkolven beginnen met een zachte stimulatiemodes om de melkafgifte op gang te brengen wanneer je ze inschakelt. Daarna kan er een keuze gemaakt worden uit de afkolvingsinstellingen om de melkafgifte te personaliseren en aangenaam en effectief te laten verlopen.
Net zoals bij de kolf van Medela biedt Philips Avent je ook de keuze tussen een enkele en dubbele kolf. Wellicht heb je dit zelf al geconcludeerd maar het voordeel van een dubbele kolf is dat je beiden borsten tegelijk kan afkolven en dus tijd wint. Het nadeel is dat deze uitgaves prijziger zijn ten opzichte van de enkele borstkolf. Het borstschild van de Philips Avent SCF395/11 en SCF334/31 bestaat uit een zacht massagekussen die de melk toevoer stimuleert. Volgens het “one size fits all” principe buigt het siliconen kussen licht mee en past het zich aan de tepel aan. Zo beweert de fabrikant dat de kolf past op 99,98% van de tepelmaten (tot 30 mm). Beiden exemplaren zijn alleen te gebruiken met snoer en je zult dus wel rekening moeten houden met het feit dat je een stopcontact nodig hebt om een sessie te starten. Dankzij het gesloten kolfsysteem hoef je de slangen niet te reinigen na een kolfbeurt wat schoonmaken een fluitje van een cent maakt. De onderdelen zijn makkelijk uit elkaar te halen om deze vervolgens om te spoelen. Wat een groot pluspunt is van deze kolven is dat ze zijn ontworpen om stil af te kolven. Zo kun je op ieder moment discreet afkolven.
Elvie pump
Om maar meteen met de deur in huis te vallen zullen we direct het grote voordeel van de Elvie pump onthullen. Deze borstkolf is de eerste stille en draagbare borstkolf ter wereld en focust zich naar eigen zeggen op “De nieuwe manier van leven”.
Deze borstkolf is klein, licht en kan in een voedingsbeha worden gedragen zodat jij jouw handen vrij hebt. Uiteraard is ook dit exemplaar elektrisch, de ingebouwde oplaadbare batterij kan worden opgeladen door middel van USB lader. Wanneer je één Elvie pump aanschaft beschik je over een enkele borstkolf. Koop je een tweede exemplaar kun je deze uiteraard tegelijk gebruiken en creëer je een dubbele borstkolf. Elvie levert twee maten borstschelpen zodat je zelf kunt passen welke grote het best aansluit aan jouw borst.
Zoals je wellicht al hebt opgemerkt ben je dus niet afhankelijk van netstroom en kun je waar, wanneer je maar wilt jouw kolfsessie starten en ondertussen multitasken doordat je jouw handen ten alle tijden vrij hebt. Je kunt met de Elvie Pump de pompintensiteit zelf instellen en afstemmen op jouw productie. Ook is deze borstkolf te koppelen aan een app waarmee je de kolf kunt pauzeren, de intensiteit kunt veranderen en de batterijduur kunt aflezen. Daarnaast houdt de app bij welke borst je hoe lang hebt gekolfd en wat je opbrengst is.
Medela Harmony Handkolf
Een handkolf is een mooi alternatief wanneer je van plan bent niet zo vaak gebruik te maken van een kolf of als back-up voor jouw elektrische kolfapparaat. Een handkolf werkt immers in principe altijd doordat je niet afhankelijk bent van een accu, batterijen of stroom. Sommige moeders hebben een hele goede toeschietreflex en zullen met een handkolf meer melkopbrengst hebben dan met een elektrische kolf. Een handkolf is dus niet alleen voor incidenteel gebruik! Nog een bijkomend voordeel van een handkolf is dat je werkt in je eigen tempo, omdat jij degene bent die het apparaat bestuurt en de snelheid bepaalt. Alle handkolven zijn in de basis kleiner, lichter, eenvoudig in gebruik en erg betaalbaar ten opzichte van een elektrische kolf. Houdt er rekening mee dat ook bij het kopen van een handkolf is het uiteraard belangrijk rekening te houden met de grote van het borstschild. Deze moet immers ten alle tijden goed aansluiten aan jouw borst.
Tot slot, laat je niet leiden door eventuele aanbevelingen dat bepaalde borstkolven geschikt zijn voor een beperkt aantal keer per week kolven. Op alle elektrische kolven zit een minimale garantie van 2 jaar. Wanneer de accu het begeeft, het motortje van jouw kolf niet meer werkt of je andere ongemakken ondervind neem je contact op met de producent!
Kan ik ook een tweedehands borstkolf kopen?
De fabrikanten raden het zelf af voor hygiënische redenen, specifiek de kolfmotor kan bij een open systeem besmet raken met bacteriën/virussen/schimmels. Als het een gesloten motor is en je weet dat de kolf niet intensief gebruikt is (je koop het van een kennis en niet een willekeurig iemand van Marktplaats) kan het zeker. Immers kan je ook bij een tweede kind je kolf hergebruiken of probleemloos een professionele borstkolf van het ziekenhuis huren.