Wanneer stop je met borstvoeding?

Borstvoeding geven is heel bijzonder en een belangrijke fase in het prille ouderschap zowel voor jezelf als voor de baby. Zo is het geven van borstvoeding heel belangrijk voor de ontwikkeling het immuunsysteem van jouw baby. De baby krijgt jouw immuunsysteem mee vanuit de borstmelk. Een goede start dus want hiermee heeft jouw baby een voorsprong qua immuunsysteem. Maar het geven van borstvoeding is ook gezond voor jou. Het verlaagt de kans op borstkanker en het helpt om te ontzwangeren. De hormonen komen sneller weer in balans als je borstvoeding geeft. Maar hoelang geef je borstvoeding en wanneer kun je stoppen? Dat lees je hier!

Het geven van borstvoeding

Zodra een vrouw zwanger is begint er een magisch proces in het lichaam van de vrouw. Zo is het zo geregeld dat er allerlei hormonen aan gaan in de hersenen en een daarvan is prolactine. Dit is het hormoon dat ervoor zorgt dat de vrouw borstvoeding kan geven aan de pasgeborene. De melkklieren van de borsten worden in de zwangerschap al klaar gemaakt om voeding te kunnen geven.

Maar het hormoon prolactine doet veel meer, het zorgt ervoor dat andere hormonale processen als een machine op elkaar ingewerkt raken. Een belangrijk stofje dus die ervoor zorgt dat de aanstaande moeder helemaal klaar is voor de komst van de baby. 

De duur van borstvoeding

Het verschilt heel erg per vrouw hoelang er borstvoeding gegeven wordt. En dat heeft met meerdere factoren te maken. Borstvoeding geven is voor een vrouw namelijk best wel intensief. Dit komt omdat je continu bezig bent met of voeden of kolven want een pasgeboren baby heeft veel voedingsmomenten, en de tepel wordt ook zwaar belast.

Vrouwen kunnen last krijgen van tepelkloven of een ontstoken tepel wat enorm pijnlijk is. En als dat gebeurd dan heeft de baby toch voeding nodig en moet de moeder door de pijn heen borstvoeding geven. Daarnaast kan een vrouw nog steeds niet alles en drinken als ze borstvoeding geeft. Bepaalde stoffen zoals alcohol of andere voedingsmiddelen komen in de borstmelk terecht. 

Het is belangrijk dat de vrouw probeert om de eerste zes maanden van de baby volledig borstvoeding te geven. In die eerste zes maanden wordt namelijk het immuunsysteem van de baby ontwikkeld. Dit is dus voor de ontwikkeling van de baby het allerbelangrijkste om in deze periode de ondersteuning van de borstvoeding te krijgen.

Zelf bepalen wanneer je stopt

Die eerste zes maanden is dus cruciaal voor een baby. En nu is het vaak zo dat vrouwen zich rot voelen om te stoppen met borstvoeding geven maar er komt een moment dat je kind minder afhankelijk wordt van melk als voedingskeuze nummer één en overstapt op vast voedsel. Dit is dan ook het perfecte moment om te beginnen te stoppen met borstvoeding. 

Ergens rond het eerste jaar zou je langzaam de overstap kunnen maken van borstmelk naar vaste voeding. En wat ook mee speelt is of je lichaam nog voldoende melk aanmaakt. Als dat niet het geval is kun je borstvoeding combineren met bijvoeding. Maar uiteindelijk bepaal jij zelf altijd wanneer je stopt met borstvoeding.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *