Pijnloos bevallen: welke opties zijn er?

Remember that it won't hurt forever

Zonder pijn bevallen, welke aanstaande moeder droomt daar nou niet van? Helaas zijn veel bevallingen uiterst pijnvol, met geen pen te beschrijven. Om nog maar te zwijgen over de weeën voorafgaand aan de bevalling. Toch is het zo dat iedere vrouw een bevalling geheel anders kan ervaren. 

Het is makkelijker om met de pijn om te gaan als je als eens eerder bent bevallen. Je kunt je er dan immers op instellen. Er zijn echter wel degelijk mogelijkheden op het gebied van pijnbestrijding tijdens het bevallen. In dit artikel bespreek ik de mogelijkheden om pijn tijdens het bevallen te verlichten. 

Epidural: De ruggenprik 

De epidurale ruggenprik is de meest voorkomende vorm van verdoving/pijnbestrijding die wordt gebruikt tijdens de bevalling. De prik wordt gespoten tussen de ruggenwervels en is een plaatselijke verdoving die de pijn van weeën blokkeert.

Tussen deze ruggenwervels bevinden zich de zenuwen die pijnsignalen naar de bekkenbodem en baarmoeder doorgeven. De zenuwen worden verdoofd waardoor de vrouw pijnloos kan bevallen. Als het goed is wordt het onderlichaam geheel gevoelloos.

Een epidurale ruggenprik wordt meestal pas gegeven nadat de weeën al zijn begonnen, er ongeveer 5 centimeter ontsluiting is en het duurt ongeveer 15 minuten voordat de verdoving zijn werk begint te doen. De ruggenprik wordt door een anesthesioloog ingebracht. Nadat het gebied waar je wordt geprikt is schoongemaakt, wordt een naald in dat gebied bij het ruggenmerg geplaatst. Met een katheter brengt men de naald in het gebied bij het ruggenmerg (dit wordt ook wel de epidurale ruimte genoemd).Vervolgens wordt de verdoving erin gespoten. Een nadeel van deze pijnbestrijding bij het bevallen is dat de bloeddruk sterk kan dalen. Je kunt verder wel op een geheel natuurlijke wijze bevallen.

Lokale anesthesie 

Lokale anesthesie is een pijnverdoving die met name toegepast wordt op het einde van de bevalling. Het wordt o.a. gebruikt om de baby gemakkelijker te kunnen laten komen. Ook kan het na de geboorte van de baby worden gebruikt als pijnverlichting, bijvoorbeeld wanneer de moeder is uitgescheurd. De injectie wordt gegeven in een specifiek pijngebied. 

Transcutane Electro Neuro Simulatie

Niet in alle ziekenhuizen wordt Transcutane Electro Neuro Simulatie (TENS) gegeven. Maar in de meeste ziekenhuizen (en ook bij bevallingen thuis) is het mogelijk om deze vorm van pijnbestrijding aan te vragen. Er wordt een plaatje met daarop bevestigde elektroden op je ruggenwervel geplaatst. Met TENS worden er stroomstootjes afgegeven en deze stroomstootjes blokkeren de pijnprikkels voor een gedeelte. De meeste vrouwen ervaren tot wel 50% minder pijn!

Zelf pijnmedicatie toedienen met een pompje

Met remifentanyl kan je tijdens de bevalling in sommige Nederlandse ziekenhuizen zelf aan pijnbeheersing doen. Dit middel werkt snel maar ook kort. Het is een opiaat. Hoe het werkt? Er wordt een infuus geprikt en je krijgt een pompje met de werkzame stof remifentanyl. Bij zeer pijnlijke weeën kan je zelf remifentanyl toedienen door in het pompje te drukken. Het middel werkt tussen de 5 – 10 minuten (dit is afhankelijk per vrouw). 

Spinale anesthesie toegepast bij een keizersnede

Wat is Spinale anesthesie? Deze vorm van anesthesie wordt toegepast bij een keizersnede. Maar daarvoor kan ook de epidurale ruggenprik worden gebruikt. Echter zal de anesthesist meestal kiezen voor spinale anesthesie indien er snel ingegrepen moet worden, dus bij een spoedoperatie. Deze pijnbestrijding werkt zeer snel.

Het werkt als volgt: Er wordt een vloeistof tussen de ruggenwervels ingespoten, in het gebied bij de grote zenuwen. Al vrij snel werkt dit middel en ben je verdoofd vanaf je onderbuik. Vanaf dat moment is je onderlichaam gevoelloos. Je zult ook je benen niet kunnen bewegen. Van de operatie zelf merk je niets, je voelt geen pijn. Wel blijf je gewoon bij bewustzijn. Je maakt dus alles mee. Bij sommige soorten keizersneden kiest men voor een volledige narcose. 

Wist je dat het lichaam ook pijnstillers aanmaakt?

Overigens maakt het lichaam ook stofjes aan die de pijn enigszins verlichten. Zo wordt er endorfine aangemaakt. Deze stof werkt pijnverlichtend. Is de pijn echter ondraaglijk? Lukt het jou daarom niet meer om je te concentreren op de ademhaling en de weeën? Wordt je paniekerig of heb je het gevoel dat je de pijn niet meer aan kan? Dan kan je zelf vragen om een ruggenprik. Je kunt dit niet eisen maar vrouwen met een onhoudbare pijn komen hier altijd voor in aanmerking. De gynaecoloog zal hierover in overleg gaan met de anesthesist. Je krijgt geen ruggenprik indien je een infectie hebt of last hebt van bloedstollingen.

Auteur: Annemiek Verbeek

Pas moeder geworden, maar Annemiek (online marketeer) voorziet je van alles wat je moet weten over baby’s. Als ervaringsdeskundige deelt ze leermomenten, tips en adviezen voor nieuwe ouders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *