Wanneer vertel je dat je zwanger bent?

Wanneer vertel je iedereen dat je zwanger bent? Veel vrouwen willen het wel van de daken schreeuwen dat ze een baby verwachten maar weten niet zo goed een geschikt moment daarvoor te bedenken.

De meeste stelletjes vertellen dat ze in verwachting zijn zodra de eerste 3 maanden zijn verstreken. En dat doen ze niet zomaar. Want je kunt maar beter niet vertellen dat je zwanger bent zodra de eerste 12 weken nog niet zijn verstreken. De eerste 3 maanden in een zwangerschap zijn cruciaal. Er kan nog van alles mis gaan want de kans op een miskraam is dan nog groot. Je kunt het beste de blijde boodschap voor je houden totdat je de echo hebt gehad. Meestal worden echo’s genomen na plusminus 10 – 12 weken.

Wanneer vertel je dat je zwanger bent?

In verwachting zijn is het mooiste wat je kan meemaken. Het liefst breng je direct je ouders, vrienden en vriendinnen daarvan op de hoogte. Maar er zijn voldoende redenen te bedenken om de verrassing nog even voor jullie zelf te houden.

  • Wellicht dat je nog meer informatie nodig hebt voordat je het kan delen met je vrienden en familie. Informatie zoals het geslacht van de baby en de datum waarop je uitgerekend bent.
  • Ook niet onbelangrijk: Je kunt nog even goed nadenken over hoe je het nieuws moet brengen aan je werkgever. 
  • Het risico op een miskraam is gedurende de eerste 3 maanden van de zwangerschap het hoogst. In het tweede trimester van de zwangerschap is dit een stuk lager. Als het ergste toch gebeurt en jij je baby’tje moet verliezen, dan weet niet heel je omgeving ervan zodat je het verlies in alle rust kan verwerken. 

Zoals je hiervoor al hebt gelezen kiezen de meeste ouders in spe ervoor om het zwangerschapsnieuws na ongeveer 3 maanden wereldkundig te maken. Er zijn echter meer redenen te bedenken om pas na de 12e week je geliefden hiervan op de hoogte te brengen. Daarmee voorkom je wellicht dat vrienden en familieleden je overladen met ongevraagde tips en adviezen. Sommige mensen zijn hier een ster in. Ook al zijn de intenties natuurlijk goed. Aan zwangerschapstips heb je op dit moment misschien nog helemaal geen behoefte. Je leeft op een roze wolk en die tips, ach, die komen later wel…

Hoe vertel je anderen dat je zwanger bent?

Er zijn natuurlijk veel originele manieren te bedenken waarop je het blijde nieuws kan vertellen! Hoe je het vertelt is natuurlijk geheel aan jou. Maak bijvoorbeeld een mooie taart met de datum erop waarop je uitgerekend bent. En als op een vriendinnenfeestje iedereen aan de wijn is ga jij expres heel opzettelijk water drinken. Zo zijn er voldoende leuke manieren te bedenken waarmee je anderen kan vertellen dat je zwanger bent.

Auteur: Annemiek Verbeek

Pas moeder geworden, maar Annemiek (online marketeer) voorziet je van alles wat je moet weten over baby’s. Als ervaringsdeskundige deelt ze leermomenten, tips en adviezen voor nieuwe ouders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *