Flesweigeraar en weer werken? Tips voor werkende moeders

In dit blog geven we moeders die werken handige borstvoeding tips. Want wat moet je doen als jouw baby de fles weigert? Jouw baas verwacht dat je na de bevalling na verloop van tijd weer gaat werken. Je kunt niet thuisblijven alleen omdat je kindje alleen drinkt als het aan de borst ligt.

flesweigeraar en weer werken

Hoe om te gaan met flesweigeraars?

Moeders die borstvoeding geven komen er soms pas op het laatste moment achter dat hun baby geen trek heeft in flesvoeding. Het weigert simpelweg de fles. Deze baby’s noemt men in de volksmond ook wel flesweigeraars. En geef je baby eens ongelijk. Want borstvoeding geven is een intieme bezigheid en je baby vind het heerlijk.

Maar hoe ga je om met een flesweigeraar? Jouw baby zal hier in de eerste plaats (sommige baby’s accepteren de fles heel snel) flink moeten wennen aan de fles. Maar het kan bij zowel de moeder als baby veel stress veroorzaken wanneer uit de fles drinken niet vlot of wanneer het kindje gewoon weigert om de speen in de mond te nemen. Het geheim is nogmaals: Laat je baby er rustig aan wennen. Het komt uiteindelijk allemaal goed!

De baby laten wennen aan gekolfde melk

Laat je kindje eerst een tijdje wennen aan gekolfde melk alvorens je overgaat tot flesvoeding. De meeste problemen kunnen daarmee voorkomen worden. Doe dat wel op het juiste moment, dat wil zeggen ruim voordat je weer begint met werken. Zorg ervoor dat je baby op dat moment nog steeds reflexmatig zuigt.

Je kindje is er dan op het moment suprême, dus als je gaat werken, helemaal aan gewend. Baby’s vanaf 2 tot 2,5 maand oud zuigen nauwelijks nog reflexmatig waardoor de kans bestaat dat hij/zij een vreemde speen zal afwijzen. Of te wel: Begin op tijd met oefenen! Een ideaal moment is na +/- 1 maand. Laat je baby dan eerst eventjes wennen aan gekolfde melk.

Verse ‘kolfmelk’ in het begin

De overgang naar flesvoeding accepteert je baby sneller wanneer je eerst gekolfde melk gebruikt. En jouw baby zal flesvoeding sneller accepteren als je daarvoor vers gekolfde moedermelk gebruikt! Nu moet je bedenken dat gewone flesvoeding al heel anders smaakt dan moedermelk. En gekolfde moedermelk uit de vriezer heeft ook weer een andere smaak. Verse melk heeft echter precies de juiste temperatuur en het smaakt hetzelfde als melk uit de borst. Ps: sommige moeders vergeten het nogal eens maar zorg ervoor dat ook de speen op de juiste temperatuur is. Houd deze eventueel eventjes onder de warme kraan. Doe niet teveel moedermelk in het flesje. Geef je baby kleine beetjes melk. 

Blijf als ouders rustig…

Baby’s zijn erg gevoelig voor factoren van buitenaf. Zo voelen ze het ook haarfijn aan wanneer jij gestrest bent. Blijf daarom zelf altijd rustig, hoe lastig het ook is wanneer je baby de fles maar blijft ontwijken!

Je leert een baby sneller iets nieuws aan als je zelf rustig blijft. En als je stress hebt als moeder dan kun je mogelijk ook problemen krijgen met de productie van moedermelk. Geef niet direct op wanneer je baby bij de eerste flesvoeding de fles weigert. Geef het gewoon een paar dagen de tijd.

Je kunt je baby ook foppen door de speen van de fles naast je tepel te leggen. Als je baby zoekt naar de tepel druk je voorzichtig de speen van de fles naar hem of haar toe. Deze tactiek kan soms werken.

Wat ook vaak helpt is het zuigreflex van jouw baby te stimuleren. Steek een vinger in zijn of haar mond en laat hem daarop zuigen. Doe de speen van de fles ernaast en haal je vinger uit zijn mond. Stimuleer ook zijn mondje door zachtjes rondom de mond te strelen. En raar maar waar: Baby’s accepteren vaak sneller de fles van anderen zoals van jouw partner! Zorg ervoor dat je dan zelf niet in de buurt bent. 

Probeer verschillende houdingen, tijdstippen en plekken

Experimenteer gerust een beetje met het geven van de fles. Probeer bijvoorbeeld verschillende houdingen, tijdstippen en plekken uit.

Neem eens een andere houding aan als je voedt. Probeer de houding zoveel mogelijk overeen te laten komen met de houding die je aanneemt als je borstvoeding geeft.

En waar gaf/geef je vaak borstvoeding? Is dat in je slaapkamer, woonkamer of in een andere ruimte? Voedt de baby op dezelfde plek als waar je borstvoeding geeft en zorg ervoor dat je zoveel mogelijk prikkels vermijd. Een rustige omgeving werkt kalmerend op de baby. Zorg ervoor dat er geen anderen in de buurt zijn als je voor het eerst voedt met de fles.

Observeer ook het gedrag van je baby. Is hij onrustig en hongerig? Probeer dan een ander tijdstip uit om te oefenen. Als je kindje goed uitgerust is en niet zoveel honger heeft kan je de fles proberen. Het schijnt dat bepaalde baby’s ook sneller reageren op de fles als ze bijna in slaap vallen. Baby’s die bijna in dromenland zijn zuigen dan namelijk in een reflex. 

De baby mag nooit overstuur raken…

Oefening baart kunst. Dat geldt ook zeker voor je kindje! Dring nooit flesvoeding op en oefen ook niet te lang achtereen. Mocht je baby driftig of overstuur raken, dan moet je op dat moment direct stoppen met het geven van flesvoeding. Anders kan jouw kleine mannetje of meisje wel eens een hekel krijgen aan de fles.

Auteur: Annemiek Verbeek

Pas moeder geworden, maar Annemiek (online marketeer) voorziet je van alles wat je moet weten over baby’s. Als ervaringsdeskundige deelt ze leermomenten, tips en adviezen voor nieuwe ouders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *