Zwangerschapsjeuk wat doe je eraan?

Iedereen heeft wel eens jeuk. Men zegt dat jeuk nog erger is dan pijn, dat is vaak ook zo. Als je zwanger bent kan je extra veel last hebben van jeuk. De meest gehoorde klachten zijn jeukende borsten, jeukende armen, handen of voeten, en een jeukende buik. Wist je dat één op de vijf zwangere vrouwen hier last van heeft? Dit rare verschijnsel komt in verschillende vormen gedurende de zwangerschap. De meeste keren is er niets aan de hand en is het alleen maar heel vervelend.

Als je zwanger bent gebeuren er allerlei dingen in je lichaam en vinden er ook allerlei veranderingen plaats. Je kent vast nog wel meer zwangerschapskwalen die het gevolg zijn van al die veranderingen in jouw lijf. Ook jeuk is een kwaal waar je last van kunt hebben. Het kan verschillende oorzaken hebben. Een daarvan is het oprekken van de huid. Wat kan je doen als je last hebt van vervelende jeuk tijdens je zwangerschap?

Zwangerschapsjeuk door het oprekken van de huid

Je buik groeit, maar ook andere lichaamsdelen kunnen wat groter worden, en dit zorgt ervoor dat er spanning op de huid komt te staan. Die spanning op je huid door het oprekken ervan kan ervoor zorgen dat je last krijgt van jeuk. Je zal voldoende moeten drinken om de huid die oprekt te voorzien van voldoende vocht. De huid heeft er simpelweg meer behoefte aan doordat de huid sneller uitdroogt. Een droge huid is een veroorzaker van jeuk.

Wat je het beste kan doen is goed blijven hydrateren door voldoende vocht tot je te nemen. Drink dus veel water en smeer jezelf in met een voedende olie of crème. Zeker na het douchen of als je een bad hebt genomen moet je dit doen. Let ook op de kleding die je draagt. Katoen laat je huid ademen terwijl synthetische stoffen je huid afsluiten. In de winter is het een goed idee om katoenen ondergoed onder de kleding te dragen waardoor je huid ook in de winter goed kan ademen. Een wollen trui is dan een prima idee om over je katoenen ondergoed te dragen.

Puppp of eczeem

Heb je heel erge last van jeuk en krijg je bobbeltjes of blaasjes op de buik, dan heb je te maken met Puppp. Deze afkorting staat voor “pruritic urticarial papules and plaques of pregnancy”. Het is een huidaandoening waar ongeveer één procent van de zwangere vrouwen last van kan krijgen. Het is dan tijd om een bezoekje aan je huisarts te brengen zodat die jou een crème of zalf kan geven. Het is een vervelende aandoening maar niet schadelijk voor de baby.

Je kan ook last krijgen van eczeem tijdens de zwangerschap. Wanneer je gevoelig bent voor allergieën of al eens eczeem hebt gehad, kan je dit ook tijdens de zwangerschap krijgen. Ook dit is goed te behandelen door naar de huisarts te gaan en te vragen om een crème of zalf. Eczeem is heel vervelend maar wederom niet gevaarlijk voor de baby.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *