Zwanger worden, hoe werkt de temperatuurmethode?

Voor de meeste stellen die een serieuze relatie hebben opgebouwd is het de ultieme wens om samen een kindje te krijgen. Samen een mooi gezin opbouwen, en werken aan een mooie toekomst. Maar zwanger worden is lang niet altijd gemakkelijk. Sommige vrouwen hoeven er weinig moeite voor te doen, maar er is ook een grote groep die hier wat meer moeite mee heeft. En als het een aantal keer niet gelukt is om zwanger te worden, dan kun je daar best onzeker van worden. Er zijn een aantal methodes om te controleren op welk moment jij het vruchtbaarst bent als vrouw en wanneer het juiste moment is om gemeenschap te hebben, om de kans op een zwangerschap te vergroten. Een daarvan is de temperatuurmethode. En hoe die werkt, dat lees je hier.

Dure ovulatietest of simpelweg meten?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om dure ovulatietesten te kopen die jou vertellen wanneer het beste moment is om seks te hebben met jouw partner. Maar je kunt het ook ouderwets en simpel doen door een temperatuurschema bij te houden.

Als je iedere ochtend je temperatuur meet zul je merken dat deze vrij constant is. Behalve de dag na je eisprong. Dan zul je merken dat je lichaamstemperatuur een beetje verhoogd is. Dit proces duurt drie dagen, en gedurende die drie dagen ben je vruchtbaar. Op deze manier krijg jij dus gratis inzicht over wanneer jouw eisprong is en wanneer je dus vruchtbaar bent.

Kies wat goed bij jou past

Ovulatietesten zijn niet echt goedkoop. Maar wel gemakkelijk, je kunt heel simpel een test doen om te zien wanneer jij je ovulatie hebt. De temperatuurmethode daarentegen is gratis. Echter, deze vergt weer een grote discipline. Want je zult dagelijks de temperatuur moeten bijhouden. Je mag daar geen dag in missen.

En dat is best wel lastig, zeker als je ook nog een drukke baan erbij hebt en in de ochtend vaak moet haasten om op je werk te komen. De temperatuurmethode is dus wel gratis en betrouwbaar maar het vergt wel een bepaalde toewijding. Als je deze niet kunt leveren dan is het niet verstandig om de temperatuurmethode toe te passen.

Wees niet te gefrustreerd

Of je nou de temperatuurmethode toepast of je koopt een ovulatie test. Uiteindelijk is het heel erg belangrijk dat jij je niet gaat frustreren over de pogingen om zwanger te worden. Het is vrij normaal dat er eerst een aantal pogingen mislukken. Het is zelden tot nooit in 1x raak. De meeste stellen hebben een half jaar tot een jaar nodig om zwanger te raken.

Frustratie kan ertoe bijdragen dat je juist moeilijker zwanger wordt. Door je druk te maken krijg je verhoogd cortisol in je lichaam en die kan jouw menstruatie en dus ook eisprong in de war schoppen. Zorg daarom voor voldoende ontspanning. Door je volledig te ontspannen en te accepteren dat een poging ook kan mislukken, bezorg je jezelf ook niet onbewuste stress.

Mocht je na een jaar nog niet via natuurlijke weg zwanger zijn geraakt kan het verstandig zijn om de huisarts te raadplegen. Veel succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *