Bevallingstas: Wat meenemen naar het ziekenhuis?

De weeën worden erger en erger, en het is bijna tijd om te bevallen. Voor de bevalling heb je in principe weinig nodig. De belangrijkste zorg is het vervoer naar het ziekenhuis maar het is handig om het e.e.a. mee te nemen zodat je, eenmaal daar, alles bij de hand hebt voor een zo comfortabel mogelijke bevalling. Met veel zorg heb ik een handige checklist voor jou opgesteld met dingen die van pas kunnen komen en die je mee zou kunnen nemen in een vluchttas / bevallingstas. Natuurlijk kan je zelf bepalen wat je wel of niet nodig hebt van deze checklijst.

Bevallen in ziekenhuis

Warme sokken

Ik raad je in ieder geval aan om je strakke sokken thuis te laten en lekkere, comfortabele grote sokken mee te nemen. Tijdens de bevalling en daarvoor kan de lichaamstemperatuur continu verschillen. Het is fijn als de voeten warm blijven. Grote, ruime herensokken hebben de voorkeur omdat je voeten kunnen opzwellen.

Droge lippen: Lippenbalsem

Als je erge weeën hebt is water drinken het laatste waar je aan denkt. Dorst heb je niet maar als je weinig drinkt kunnen je lippen al snel erg droog worden. Met lippenbalsem voorkom je dat je droge lippen krijgt.

Pyjama

Als je in een ziekenhuis of geboortekliniek bevalt, dan krijg je meestal een standaard pyjama of ziekenhuisjurk. Alleen zitten deze vaak niet zo prettig. En als je nog kan lopen is het wel zo fijn om jouw eigen comfortabele pyjama aan te hebben. 

Lange haren: Haarband

Heb je net zoals ik lang haar? Neem dan een een haarband mee! Het is tijdens de bevalling niet zo prettig als je continu haar in je gezicht hebt. 

Slippers

Als je nog kunt rondlopen in het ziekenhuis of geboortekliniek zijn slippers wel zo praktisch om te dragen. Je voeten kunnen opgezwollen zijn en slippers trek je zo aan en uit zonder dat je hoeft te bukken. Na je bevalling gooi je slippers weg zodat je er zeker van bent dat je geen ziekenhuisbacteriën mee naar huis neemt!

Een kussen

Sommige vrouwen nemen hun eigen kussen mee naar het ziekenhuis. Op zich geen slecht idee! Een ziekenhuiskussen geeft voldoende steun maar het is misschien prettig om iets van jezelf mee te nemen. Zo creëer je toch een beetje een thuisgevoel. 

Toiletspullen

En natuurlijk mogen toiletspullen zeker niet ontbreken! Leg alvast een tandenborstel met tandpasta klaar, deodorant, kam/borstel, shampoo en eventueel wat lotion. En vergeet niet om wat make-up (en make-up remover) mee te nemen. Je wilt er na de bevalling natuurlijk wel een beetje leuk uitzien toch? En gebruik je medicijnen? Die neem je dan uiteraard ook mee! Net zoals kraamverband en zoogcompressen

Kleding

Neem voor na de bevalling kleding mee. Kies voor gewone schoenen, extra ondergoed en comfortabele kleding zoals een trainingsbroek en een trui. Vergeet ook niet om een warme deken mee te nemen voor de baby als je weer naar huis gaat! Leg ook alvast je voedingsbeha’s klaar.

Fotocamera of videocamera

Dit heeft natuurlijk verder geen uitleg nodig!

Telefoon én oplader 

Je wilt natuurlijk direct nadat je bent bevallen je familie en goede vrienden op de hoogte brengen van het goede nieuws! Neem daarom je telefoon mee en vergeet je oplader niet. Een powerbank kan ook handig zijn.

Administratie

Zorg dat je de benodigde papieren meeneemt zoals je verzekeringspas en een identiteitskaart. Uiteraard kan je dit ook aan je partner overlaten. Neem ook wat losgeld mee en je pinpas zodat jullie de auto kunnen parkeren. 

Je eigen eten en drinken

Je denkt er misschien nog niet direct aan maar neem wat van je eigen eten mee. Dit kunnen crackers zijn, chocolade, fruit of iets anders. Misschien heb je zelf geen trek in eten maar je partner wel. Je weet nooit hoe lang de bevalling gaat duren en op ziekenhuisvoeding moet je niet altijd vertrouwen. Vaak is er ’s avonds laat of in de nacht niets meer te eten.

Tijdschriften, spellen en/of tablet

Tussen de weeën door kan jij je behoorlijk vervelen. En mocht je na je bevalling nog 1 a 2 nachtjes in het ziekenhuis moeten blijven, dan kom je die dagen gemakkelijker door met wat afleiding. Neem een tablet mee, een stel leuke tijdschriften en eventueel leuke spelletjes.

Voor de baby

  • 2 mutsjes (verschillende maten)
  • Twee rompertjes (verschillende maten)
  • Twee shirtjes (verschillende maten)
  • Twee broekjes (verschillende maten)
  • Sokjes
  • Een jasje
  • Een Maxi-Cosi 
  • Een warm dekentje
  • Een omslagdoek
  • En last but not least: Luiers!

Auteur: Annemiek Verbeek

Pas moeder geworden, maar Annemiek (online marketeer) voorziet je van alles wat je moet weten over baby’s. Als ervaringsdeskundige deelt ze leermomenten, tips en adviezen voor nieuwe ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *