Wanneer stop je met borstvoeding?

Het geven van borstvoeding is voor veel moeders een genietmomentje. Even helemaal alleen en intiem met je kleine wondertje. Uiteraard komt er ook een keer een einde aan! Soms zijn er redenen waarom je beter kunt stoppen, soms is je kleintje er gewoon te groot voor! Wanneer stop je en hoe? Je leest het hieronder!

Wanneer begin je borstvoeding af te bouwen?

Het wordt aangeraden om sowieso de eerste 6 maanden, volledige borstvoeding te geven. Dit is omdat er erg veel voordelen aan borstvoeding zitten. Niet alleen voor de baby, maar ook voor jezelf! Het advies luidt om na deze 6 maanden, tot 2 jaar, enkel nog op verzoek, borstvoeding aan je kindje te geven.
Echter is dit slechts een advies en wanneer jij wil afbouwen, ligt geheel aan jou en je kindje. Meestal voelen jullie dit samen ook prima aan!

Hoe werkt borstvoeding afbouwen?

Je kunt op verschillende manieren de borstvoeding afbouwen. Er is geen foute manier en ook geen goede manier. Jullie voelen zelf aan wat prettig is en hier kun je je gewoon aan houden.

Geleidelijk maar snel

Om verstopping van de melkkanaaltjes te voorkomen, is het aan te raden om langzaam en geleidelijk af te bouwen. Je kunt rustig afbouwen door bijvoorbeeld alleen nog te voeden als je stuwing voelt. Zo komt er steeds een beetje meer tijd tussen de voedingsmomentjes. Dit zal ervoor zorgen dat de productie sneller afneemt.
Dit kun je ook doen met behulp van een kolf. Kolf af wanneer je stuwing hebt. Denk eraan dat je je borsten goed leeg kolft, zodat je geen verstopping krijgt.
Hoe snel de productie afneemt is afhankelijk van hoelang je al borstvoeding geeft. Als je pas een paar dagen voedt, duurt het ook maar een paar dagen om de productie stop te leggen. Voed je al langer? Dan kan dit soms wel weken duren.

Vervang borstvoeding voor fles- of vaste voeding

Wil je voedingen gaan vervangen voor iets anders? Denk er dan aan dat je dit stap voor stap doet. Begin met 1 voeding zodat je lichaam hieraan kan wennen. Na een paar dagen kun je een 2e voeding vervangen. Blijf zo verder afbouwen tot alleen de ochtendvoeding en avondvoeding overblijven.

Let op! Als je een borstvoeding vervangt of weglaat, zal dit leiden tot een verminderde melkproductie. Dit leidt dus automatisch tot het afbouwen van het geven van borstvoeding. Hier dien je rekening mee te houden als je bijvoorbeeld gaat beginnen met het introduceren van vaste voeding. Wil je nog niet afbouwen? Dan kun je ervoor kiezen om je kindje de borst na de vaste voeding alsnog aan te bieden. Ook kun je natuurlijk de voeding afkolven en bewaren voor een later moment. Op deze manier weet je zeker dat je melkproductie goed op gang blijft en dat je dus niet ongewild, bezig bent met het afbouwen van de borstvoeding en hiermee de productie.

Hoe en wanneer jij ook wil beginnen met het afbouwen van borstvoeding, dit voelen jij en je kindje het allerbeste zelf aan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *