Waarom je best mag huilen in de periode na de bevalling

Over het moederschap hoor je vaak alleen maar mooie verhalen. Dat het allemaal zo ontzettend mooi en geweldig is. Natuurlijk is dat ook zo, maar het is niet voor iedere vrouw vanzelfsprekend om direct de nieuwe rol als moeder aan te nemen. Sommige vrouwen moeten eerst een band opbouwen met hun pasgeboren baby. Je kunt een postnatale depressie ervaren of last hebben van kraamtranen.

overweldiging

Als je net moeder bent geworden dan kan je je behoorlijk overweldigd voelen door alles wat er op je af komt. Vaak heb je het gevoel dat je als moeder tekort schiet. Je bent onzeker en verwacht van jezelf dat je vanaf de allereerste dag de perfecte moeder bent. Blijf onthouden dat je zelf die hoge verwachtingen oplegt. Je hoeft niet vanaf dag één alles perfect te doen. Ook het krijgen van een baby is een grote verandering in je leven. Het is heel normaal dat je moet wennen aan je nieuwe rol als moeder.

depressie

Na de geboorte van je baby is je hele leven opeens anders. Alles is veranderd. Het komt vaak voor dat je je dan als vrouw emotioneel kwetsbaar voelt. Het kan zijn dat je zelfs een tijdje de weg kwijt bent. Je kunt gevoelens ervaren van boosheid, hopeloosheid, verdriet, overgevoeligheid of schuld. Je geniet niet meer van alles wat je normaal wel leuk vindt om te doen. Soms is het van invloed op je dagelijkse leven en je kunt je zelfs na een paar weken na de geboorte ontzettend ongelukkig voelen. Schakel dan zeker hulp in. Je kunt last hebben van een postnatale depressie. Hier hoef je je niet voor te schamen. Het zegt niets over je kwaliteiten als moeder.

emotioneel

In de periode net na de bevalling kun je je als vrouw behoorlijk eenzaam voelen. Je bent vermoeid, emotioneel en soms nog erg onzeker. Je hebt je tijdens de zwangerschap misschien wel ingelezen over het moederschap, maar in de praktijk is het toch anders. Je hele leven is overhoop gegooid. Je hebt tijd nodig om aan deze nieuwe levensfase te wennen.

kraamtranen

Het is volkomen normaal om last te hebben van kraamtranen. Een kind krijgen heeft een enorme impact en de kraamtranen zijn een reactie hierop. Maak je geen zorgen als je je rusteloos, huilerig of geïrriteerd voelt. Misschien slaap je ook slecht. Accepteer dat deze gevoelens er zijn. Ze gaan ook weer voorbij als je je draai in het moederschap wat meer gevonden hebt.

beweging

Als de hormonen je teveel dwars zitten en je regelmatig last hebt van de emotionele reactie hierop dan is het goed om iets te gaan doen waar je blij van wordt. Bewegen is ook goed. Maak iedere dag een lekkere wandeling. Al is het maar een rondje door de buurt. Je knapt hier enorm van op.

Blijf niet te veel terugdenken aan je leven voor de bevalling. Je had misschien toen wel meer vrije tijd, maar je hebt er iets heel moois voor terug gekregen. Een prachtige baby.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *