Thuis of in het ziekenhuis bevallen, hoe maak je een bewuste keuze?

Als je zwanger bent komt er een hoop op je af. Je moet allerlei dingen regelen en vaak heb je het lichamelijk ook best wel zwaar. De een heeft uiteraard een makkelijkere zwangerschap dan de ander, maar over het algemeen is zwanger zijn best wel topsport voor jouw lichaam. Je moet van alles bedenken, kleur babykamer, namen, of je alle spullen wel hebt en of je in het ziekenhuis wilt bevallen of thuis. Laatstgenoemde is wel een hele belangrijke beslissing, want uiteindelijk wil jij wel de juiste keuze gemaakt hebben en je veilig voelen en comfortabel tijdens de bevalling. Hopelijk gaat deze blog je inzicht geven over welke keuze voor jou het beste is. Thuis of in het ziekenhuis bevallen? Je leest het hier.

De thuisbevalling

Momenteel is de thuisbevalling weer helemaal in. Waar men vroeger koos voor het gemak van het ziekenhuis, is het gemak nu ook steeds meer naar huis te halen. Je kunt echt de meest gekste vormen van bevallingen kiezen, vanuit huis. Bijvoorbeeld een water bevalling. Dan wordt er een soort van bad in jouw woonkamer geplaatst waarin jij kunt bevallen.

Een waterbevalling is heel fijn voor een vrouw omdat het heerlijke warme water de weeën goed kan opvangen en de spieren in je lijf doet helpen ontspannen.

Voor een thuisbevalling zijn wel een aantal vereisten gesteld. Zo moet je bed op klosjes staan zodat de verloskundige niet te laag hoeft te werken en je moet alles in orde hebben qua spullen. Zorg ook altijd dat je wel een tas voor het ziekenhuis hebt klaar staan want je kunt altijd complicaties krijgen en dan alsnog naar het ziekenhuis moeten.

De ziekenhuisbevalling

Een bevalling in het ziekenhuis vinden veel vrouwen een interessant idee om het een veilig gevoel geeft. Immers, in het ziekenhuis heb je alle doctoren en verpleegkundigen om je heen en weet je zeker dat ze er snel bij zijn mocht er iets misgaan.

En dat is natuurlijk een argument dat niet te ontkrachten valt. In het ziekenhuis loopt er van alles rond en kun je er zeker van zijn dat je de juiste hulp zult krijgen wanneer je deze nodig hebt.

Maar er zijn ook nadelen. Het is niet jouw eigen omgeving, en het voelt klinisch aan. Thuis bevallen is wat warmer en gezellig en mentaal kan het voor meer rust zorgen omdat je in je eigen omgeving zit. De meeste vrouwen die uiteindelijk voor een thuisbevalling kiezen, vind dit wel een heel groot voordeel.

Luister goed naar je gevoel

Het is echt belangrijk dat jij goed naar je gevoel luistert bij het maken van een afweging. Vind jij het idee van gezellig thuis, in jouw eigen omgeving bevallen fijn? Dan is het een goede keuze om te gaan voor een thuisbevalling.

Maar als jij liever gaat voor zorg, zekerheid en veiligheid dan zit je beter op je plek bij een ziekenhuis bevalling. Beide opties zijn goed, het gaat erom wat jij fijn vindt en je vertrouwt bij voelt. Luister daarom altijd goed naar je hart, en volg die weg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *