Bevallen in bad, hoe werkt dat?

Moeder worden is de mooiste en meest bijzondere fase in het leven van een vrouw. Er gebeurt van alles in je lichaam wanneer er een klein wondertje in jouw buik groeit. Allerlei bijzondere processen zijn er op gang, en de zwangerschap is echt iets om van te genieten. De eerste bewegingen in je buik, de eerste echo’s, het is speciaal. Maar aan alles komt een einde en dus ook aan de zwangerschap. Ergens rond de 40e week van de zwangerschap weet je dat de kleine eraan komt en dat je moet bevallen. De laatste jaren is bevallen in bad heel populair maar waarom dat is en hoe dat werkt, dat lees je hier.

De voordelen van bevallen in bad

Dat een bevalling niet jeukt en pijnlijk is, dat weten we allemaal. Een bevalling is waarschijnlijk de meest heftigste pijn die een vrouw ooit in haar leven zal ervaren. Maar tegelijkertijd is het ook een hele mooie pijn want het levert ook iets prachtigs op namelijk, de geboorte van een nieuw mensenleven. Gelukkig hoeft in deze tijd bevallen niet een horrorfilm te zijn.

We zijn namelijk in Nederland een heel vooruitstrevend land waar er van alles mogelijk is op het gebied van pijnbestrijding. Maar het nadeel is wel dat je voor een bevalling met pijnbestrijding zoals een ruggenprik moet bevallen in het ziekenhuis. Daar moet je maar net op zitten te wachten. Thuis bevallen is toch heel speciaal en ook prettig omdat het in je eigen omgeving is.

En juist daarom is bevallen in bad zo populair. Dit kun je namelijk thuis doen (er zijn ook speciale bevalbaden in ziekenhuizen of kraamhotels) en het is enorm ontspannend en verminderd de pijn van de bevalling en eventuele complicaties tijdens een bevalling. Bevallen in bad zorgt dat je lichaam ontspanning is en makkelijker kan bewegen.

Zo gaat bevallen in bad in zijn werk

Tijdens je zwangerschap kun je alvast een bad bestellen wanneer je ook bezig bent om alles gereed te maken voor de komst van de baby. Je kunt niet in een normaal ligbad bevallen dus zorg ervoor dat je een speciaal bad huurt of koopt om in te bevallen. Een gewoon ligbad is te smal, je kunt je niet volledig beweging en de verloskundige kan haar werk ook niet goed uitvoeren.

Een bevallingsbad is dus speciaal er op gebouwd om in te kunnen bevallen. Daarnaast is de temperatuur van een bevallingsbad er zo op ingesteld dat het niet te hoog en niet te koud is. De temperatuur van het water mag in een bevallingsbad nooit hoger zijn dan 37,7 graden. De verloskundige zal dit ook tijdens de bevalling in de gaten houden.

Voor de baby is geboren worden in het bad ook een prettigere ervaring omdat het gelijk in warm water terecht komt in plaats van in de koude buitenlucht. De baby kan na de bevalling rustig nog even onderwater blijven omdat hij een duikreflex heeft en daardoor pas ademhaalt als hij uit het water komt. Een bevalling in het bad is dus zowel voor moeder als kind een fantastische manier van bevallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *