De beste fopspeen voor een blije baby

Hallo aanstaande ouder! Een item dat bijna nooit ontbreekt in het huishouden van kersverser ouders is de fopspeen of in de volksmond ook wel “tut” genoemd. Pasgeboren baby’s worden geboren met een sterke zuigbehoefte. Mede hierdoor is een van de meest gebruikte babyproducten de fopspeen. Als je deze niet zelf aanschaft dan ontvang je er gegarandeerd één in de blije doos. De fopspeen gaat in tegenstelling tot veel moderne verzorgingsitems al jaren mee, het is dan ook niet gek dat iedereen dit befaamde baby item kent. Maar hoe kies je nou de juiste fopspeen voor jouw eigen spruitje?

Wel of geen speen?

Hierover ontstaan al jaren (onnodige) discussies en de adviezen lopen dan ook sterk uiteen. In de eerste maanden is drinken aan jouw borst of drinken uit de fles vaak niet voldoende om de zuigbehoefte van jouw kleintje te bevredigen. Deze aangeboren zuigbehoefte wordt niet alleen bevredigd door je baby ergens op te laten sabbelen. Een fopspeen of duim kan ook troost en ontspanning bieden voor je kleintje.

Waar echter weinig tot geen discussie over is, is dat de fopspeen sterk de voorkeur krijgt ten opzichte van de duim. Wat vaststaat is dat de fopspeen namelijk minder gevolgen heeft voor de spraak, de ademhaling en (later) het gebit. Bovendien heb je meer invloed op het gebruik van de fopspeen en is dit gemakkelijker af te leren dan de duim waar jouw mini-mensje zelf de baas over is.

Soorten fopspenen

Welke speen je kiest, maakt in principe niet uit. Belangrijk is dat jouw kleintje de speen prettig vind en dat je de juiste maat aanschaft voor de leeftijdsfase. Keep in mind dat een fopspeen niet noodzakelijk is. Wanneer jouw kleintje de speen weigert is het niet van belang dat jij deze blijft aanbieden. De zuigbehoeftes van baby’s kunnen namelijk sterk verschillen. We kunnen “de wereld der fopspenen” grofweg in tweeën verdelen;

  • De natural fopspeen. Deze fopspenen hebben een rond en bol zuiggedeelte en lijken deze het meest op de tepel.
  • De dental fopspeen. Deze fopspenen hebben gebogen zuiggedeelte dat bedoelt, is om tegen het gehemelte aan te plaatsen.

Materiaalkeuze

Naast de vorm van de fopspeen heb je nog een belangrijk aspect bij het uitkiezen van een exemplaar, namelijk het materiaal van de fopspeen. De meesten spenen zijn gemaakt van siliconen. De voornaamste eigenschappen van deze spenen zijn stug en hebben een lange levensduur. Daarentegen kun je natuurlijk ook kiezen voor milieuvriendelijke uitvoering, namelijk van latex of rubber. De bekendste eigenschappen van deze spenen zijn soepel en de textuur lijkt meer op dat van een moedertepel.

Tip: Let tijdens je aankoop op of er ‘BPA-vrij’ of ‘Bisphenol A 0%’ op de verpakking staat. BPA is een synthetische stof die schadelijk kan zijn en de natuurlijke hormoonbalans in het lichaam van je baby verstoort.

De beste fopspeen 2022

Om je op weg te helpen in de wereld van fopspenen heb ik onderzoek gedaan naar de beste fopspenen. Na veel research, lezen van reviews en adviezen heb ik deze lijst samengesteld van fopspenen. Goeie kans dat jouw ideale speen hier tussenzit!

Nog wel een belangrijke tip: Als je een nieuwe speen koopt, is het belangrijk deze voor gebruik uit te koken om eventuele infecties te voorkomen.

Bibs fopspeen

De bestseller van dit moment is absoluut de Bibs fopspeen. Dit is een typische naturel fopspeen en is gemaakt van 100% natuurlijk rubber en dus BPA vrij. Naast goede kwaliteit zijn deze spenen behoorlijk “fashionable” doordat ze in enorm veel kleuren te verkrijgen zijn. Je kunt ze dus goed combineren met de outfit van je baby.

Natursutten fopspeen

De fopspeen van natursutten is ook onwijs populair. Deze fopspenen komen oorspronkelijk uit Italië en zijn met de hand vervaardigd. De speen is ontworpen om het natuurlijk zuigen zo goed mogelijk na te bootsen en dat is dan ook waar de naam vandaan komt. Ook deze speen is een natural fopspeen en eveneens van 100% natuurlijk rubber gemaakt. Wat deze speen zo uniek maakt is dat deze uit een stuk gemaakt word. Hierdoor bevat de speen geen naden waar eventuele bacteriën achter kunnen blijven en is dus zeer hygiënisch. De speen is verkrijgbaar in 1 uitvoering en kun je herkennen aan de zacht gele kleur.

Bibi hapiness fopspeen

De fopspenen van het merk Bibi zijn over het algemeen dental spenen gemaakt van siliconen. Deze speen vormt zich tegen het gehemelte en helpt en stimuleert hierdoor de spieren in de kaak en tong. Deze fopspenen zijn verkrijgbaar in verschillende printjes en leveren altijd een beschermkapje om de speen hygiënisch op te bergen. Ondanks dat deze spenen niet van natuurlijk materiaal zijn gemaakt zijn ze wel allemaal BPA vrij.

Philips avent knuffelspeen

Deze natural fopspeen is gemaakt van natuurlijk rubber. Wat deze speen zo uniek maakt, is dat er een ultra-zachte pluche knuffel aan kan worden bevestigd. Door een lichte verzwaring van de knuffel blijft deze lekker tegen jouw kleintje aan liggen om je baby een veilig gevoel te geven. Bovendien is het voor jouw ukkie gemakkelijk om zijn speentje terug te vinden. De knuffel is eenvoudig los te maken en compatibel met alle Philips avent fopspenen.

Difrax natural Glow in the dark fopspeen

Deze fopspeen van Difrax is te verkrijgen in beiden varianten. Zowel natural als dental. Deze speen is echter gemaakt van siliconen. De spenen van Difrax staan bekend om de gaatjes in de speen om lucht door te laten wat eventuele huidirritatie zou moeten voorkomen. Het meest unieke aan dit exemplaar is dat ze te verkrijgen zijn in glow in the dark editie wat het voor je kindje op latere leeftijd gemakkelijk maakt om de speen terug te vinden in het bedje. Wat tevens een voordeel is van het merk Difrax is dat zij speentjes aanbieden voor de allerkleinste, ook prematuur of dysmatuur baby’s.

Humble en Noble fruitspeen

De naam zegt het al, dit is geen fopspeen. Echter is dit wel een hele leuke en veilige manier om je kindje kennis te laten maken met fruit en groentes. Deze speen biedt de mogelijkheid om op voedselavontuur te gaan en verschillende smaken te ontdekken. Daarnaast biedt deze speen ook verlichting bij het doorkomen van tandjes.

Auteur: Annemiek Verbeek

Pas moeder geworden, maar Annemiek (online marketeer) voorziet je van alles wat je moet weten over baby’s. Als ervaringsdeskundige deelt ze leermomenten, tips en adviezen voor nieuwe ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *